Suurbritannia loobub paberrahast

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile tutvustati Inglise Pangas uusi plastrahasid.
Eile tutvustati Inglise Pangas uusi plastrahasid. Foto: Reuters / Scanpix

Inglise Panga kavade kohaselt vahetab Suurbritannia alates 2016. aasta kevadest paberist rahatähed  plastrahade vastu.

Panga teatel on polümeerrahad võltsimiskindlamad, kestavad vähemalt kuus korda kauem kui paberrahatähed, kirjutab Guardian. Need on ka 15 protsenti väiksemad kui senised kupüürid ning nende suurus sarnaneb  paljude teiste riikide rahadele. Samas jäävad plastrahad suuremaks kui eurokupüürid.

Britid saavad uute rahatähtedega tutvuda ja neid katsuda kaubanduskeskustes ilmselt selle aasta detsembrist. 2016 vahetatakse esimesena välja viienaelane Winston Churchilli kujutisega kupüür, 2017 tuleb käibele Jane Austeni kujutisega plastraha.  Kõikidel kupüüridel on jätkuvalt kujutatud kuninganna portreed ning nende senine värvigamma jääb samaks. Veel ei ole teada, millal vahetatakse välja Suurbritannias kõige enam kasutatav kupüür 20-naelane.

Plastrahad võeti kasutusele paarikümne aasta eest Austraalias  ja neid juurutatakse ka Kanadas. Inglise Panga teatel näitavad katsed, et plastraha hakkab sulama alates 120 kraadist ja võrreldes paberrahaga kannatab pesumasinas pesemist märksa paremini.

Kuigi uute rahatähtede tegemiskulud on poole suuremad, kinnitab pank, et kuna kupüüre ei tule enam nii sageli vahetada, siis säästetakse tegelikult 100 miljonit naela. Plastkupüüride ringlusse tulles kaovad vanad rahatähed käibelt kaheksa kuuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles