Euroopa eksperdid soovitavad vältida tuntud valuvaigisti kasutamist lastel

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Panther Media/Scanpix

Euroopa ravimiametite koordineerimisgrupp kiitis heaks Ravimite riskihindamise komitee (PRAC) soovitused piirata kodeiini sisaldavate valuvaigistite kasutamist lastel.

Kodeiin on opioid, mis muutub organismis morfiiniks ja on seetõttu näidustatud valu leevendamiseks täiskasvanutel ja lastel. Eestis on müügiluba sellistel kodeiini sisaldavatel ravimitel nagu Co-Codamol, Solpadeine, Paracetamol/Codeine Vitabalans, Solpadeine Soluble ja Algocalm, kinnitas ravimiamet.

Käsimüügis on ravimiameti kinnitusel kodeiini sisaldavaid ravimeid Eestis saada kolm: Solpadeine tabletid, Solpadeine Soluble kihisevad tabletid ja Co-Codamol tabletid. Kõik need sisaldavad 500 mg paratsetamooli ja 8 mg kodeiini.

PRAC hindas tõsiseid ja surmaga lõppenud hingamise pärssimisega seotud kõrvaltoime juhtusid (kuus juhtu, neist kolm fataalsed) lastel, kes olid kasutanud kodeiini valu leevendamiseks.

Sagedamini esines kõrvaltoimeid neil, kellel oli hingamispeetuse tõttu eemaldatud kurgumandlid või adenoidid.

Osal lastel, kellel tekkisid tõsised kõrvaltoimed, oli põhjuseks kodeiini ülikiire muutumine organismis morfiiniks (need lapsed olid nö. ülikiired metaboliseerijad). Selle tulemusena tekib veres kõrge morfiini tase, mis võib põhjustada toksilisi toimeid nagu hingamise pärssimine. 

«Kuna saadaval on teisi valuvaigisteid, näiteks paratsetamool ja ibuprofeen, siis lastel on soovitatav kodeiini sisaldavaid valuvaigisteid üldse mitte kasutada,» kinnitas ravimiameti ohutusjärelvalve büroo juhataja Maia Uusküla. Kodeiini kasutamisel soovitatakse vanuse alampiiriks 12 eluaastat. «Eestis on tänase seisuga Co-Codamoli lubatud kasutada lastel alates 6ndast eluaastast ning Solpadeine'i 12ndast eluaastast,» lisas Uusküla.

PRACi soovitused lastele:

  • Kuna kodeiini kasutamisega kaasneb hingamise pärssimise oht, võib kodeiini sisaldavaid ravimeid kasutada lühiajaliselt väikseimas toimivas annuses mõõduka valu raviks üle 12-aastastel lastel ning ainult juhul, kui valu ei ole võimalik leevendada teiste valuvaigistitega nagu paratsetamool või ibuprofeen.
  • Kodeiini ei tohi üldse kasutada lastel (alla 18 aasta), kellele on teostatud kurgumandlite või adenoidide eemaldamise operatsioon uneapnoe tõttu, kuna need patsiendid on tundlikumad hingamisprobleemide suhtes.
  • Ravimite infolehtedesse viiakse lähiajal sisse hoiatus, et hingamisprobleemidega lastel ei tohi kodeiini kasutada.

Lapsevanemad või lähedased, kes märkavad kodeiini saanud patsiendil järgnevalt loetletud sümptomeid, peavad lõpetama ravimi andmise ja pöörduma kohe arsti poole: aeglane või pindmine hingamine, segasus, unisus, kitsad pupillid, iiveldus või oksendamine, kõhukinnisus ja isutus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles