Mükoloog: seenesõbrad, minge ruttu metsa!

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seened
Seened Foto: Elmo Riig / Sakala

Mükoloogiaprofessor ja loodusmuuseumi direktor Urmas Kõljalg sõnas, et kui lähiajal vihma ei tule, siis võib suurem osa söögiseeni metsast ära kaduda. Sel nädalavahetusel tasub mehe sõnul aga kindlasti metsa minna, kuna seeni veel on.

«Ligi kaks nädalat tagasi olnud vihmaste ilmadega tuli suur osa seeni välja, nii puravikud, riisikad, kukeseened kui ka paljude lemmikseened kitsemamplid, kuid sellele järgnenud kuiv soe periood on oma jälje jätnud - saagikus on vähenenud ning uusi noori värskeid seeni pole peale tulnud,» rääkis Kõljalg. Ta lisas, et hetkel on metsas seeni piisavalt. «Seis on keskmiselt hea, kuigi laupäeval oli juba näha kuivamismärke, seened hakkavad vanaks jääma,» tõdes mükoloog.

Seenelistele soovitab ta ruttu metsa lipata, kuna veel sel nädalavahetusel on üle Eesti kindlasti piisavalt seeni. Palju oleneb, mida ilmad lähiajal teevad. Kui tuleb vihma, siis on lootust, et veel oktoobriski saab metsast seenesousti materjali kätte. Kui praegused kuivad ilmad jätkuvad, kaob suurem osa söögiseeni lähiajal ära.

Praegu müüakse seeni ka turul. Kõljalg nentis, et osta tuleb nooremaid ja värskemaid seeni. «Praeguste ilmadega on kindlasti juba palju vanemaid ja ussitanud seeni,» märkis ta. 

Veterinaar- ja toiduameti peaspetsialist Kaja Sepper soovitab aga alati osta toiduks ainult neid seeni, mida ostja kindlasti välimuse järgi tunneb ja teab. See kehtib nii turgudelt kui ka kauplustest seeni ostes. «Siis on ostjal kindlus, et ta saab just seda liiki seened, mida ta on soovinud,» ütles Sepper.

Veterinaar- ja toiduamet konkreetselt seentele suunatud kontrolle turgudele ei ole teinud. «Loomulikult kontrollitakse turgusid vastavasisulise kaebuste esitamisel, kuid seni ei ole seentega seoses mingeid vihjeid laekunud,» kinnitas Sepper.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles