Madal kolesteroolitase võib aidata vähki ennetada

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolesterooliprobleeme tutvustav trükis ja südame makett.
Kolesterooliprobleeme tutvustav trükis ja südame makett. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Värskete uurimuste järgi võib madal kolesteroolitase lisaks südamehaiguste riski vähendamisele aidata ära hoida ka vähki haigestumist.


Tulemused peaks ajakirjas Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention avaldatud aruannete autori dr. Demetrius Albanesi sõnul aitama leevendada pikaaegset hirmu, et madalat kolesterooli võib seostada suurenenud vähiriskiga, kirjutab

Forbes Life

.

Enam kui 29 000 Soome meest 18 aasta vältel vaadelnud uurimuse tulemused näitasid ära nii madala kolesterooliga seotud suurema vähiriski hirmu tagamaad kui ka põhjuse, miks see hirm pole põhjendatav.

Nimelt selgus, et kolesteroolitase, mis jäi alla tavaliselt soovitatava 200 mg/dl, oli seotud 18 protsenti kõrgema üldise vähiriskiga, kuid suurenenud risk kehtis vaid neis olukordades, kus vähk avastati vaatlusaluse perioodi alguses. «Tulemused toetavad ideed, et madalam kolesteroolitase on diagnoosimata vähi tagajärjeks,» selgitas Albanes.

Seevastu kõrgem HDL- ehk niinimetatud hea, artereid kaitsva kolesterooli tase oli uurimuse järgi seotud 14 protsenti madalama vähiriskiga kogu uurimisperioodi vältel.

Teise uurimuse andmed, kus vaatluse all oli enam kui 5500 meest, näitasid, et 200st madalama kolesteroolitasemega meestel oli 59 protsenti madalam risk haigestuda kõige ohtlikumasse vähivormi.

Albanes märkis, et siiani pole endiselt teada, kas statiinid, mis aitavad ennetada südamehaigusi, muutes halva ehk LDL-kolesterooli taseme madalamaks, võivad vähendada ka vähiriski.

Tema sõnul on praeguse uurimuse põhjal veel veidi vara teha järeldusi, et kolesterooli aktiivne alandamine võib aidata ennetada ka vähki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles