Hooajalise gripi ravimite puudust Eestis pole

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteekides gripi ravimeid jätkub.
Apteekides gripi ravimeid jätkub. Foto: Sille Annuk

Ravimiameti teatel on Eesti apteekides piisavalt hooajalise gripi raviks ja haiguse sümptomite leevendamiseks sobilikke ravimeid.

Suures valikus on apteekides palavikualandajaid, valuvaigisteid ning nohu- ja köhavastaseid käsimüügiravimeid. Retsepti alusel väljastatavad viirusevastased ravimid nagu Tamiflu ja Relenza on samuti saadaval. Ravimivaru on endale soetanud ka sotsiaalministeerium.

Olemas on ka hooajalise gripi vaktsiinid Fluarix, Influvac ja Vaxigrip. Vaktsineerida saab tavapärastes kohtades arsti järelevalve all, näiteks perearstide juures ja vaktsineerimiskabinettides. Siiski tuletab ravimiamet meelde, et gripi vastu vaktsineerimine ei kuulu riiklikku vaktsineerimiskavasse ja seetõttu tuleb patsiendil vaktsiini eest tasuda ise.

Pandeemilise gripi ehk seagripi vaktsiine Focetria, Pandemrix ja Celvapan Eestis saadaval ei ole, sest riik pole neid ostnud. Vaktsiinitootjad ei tee vaktsiini kättesaadavaks ka tavapärases ravimimüügivõrgus (hulgimüüjad, apteegid, ravimiteenuste osutajad), kuna esimesena on neil kohustus katta vaktsiini tellinud riikide vajadused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles