Eksperdid: eurooplaste kanepiarmastus leigub

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanep.
Kanep. Foto: SCANPIX

Euroliidu eksperdid ennustavad kümnete riikide statistikale tuginedes üldist kanepitarbimise vähenemist, seostades seda muuhulgas tubakasuitsetamise vähenemisega.


Nii USA, Austraalia kui Suurbritannia statistika näitab, et varasemale kanepi populaarsuse kasvule järgnenud stabiliseerumise järel on hakanud selle mõnuaine tarbimine noorte seas vähenema.

«Huvitav on see, et minevikus võis kanepitarbimise kasvusuundumuses näha mitmesuguseid ajalisi seaduspärasusi, mis nüüd näivad korduvat, ainult vastupidises suunas,» seisab Euroopa narkootikumide ja narkomaania seirekeskuse (EMCDDA) täna avaldatud raportis.

«Näiteks oli Suurbritannia üks esimesi suurest levimuse tasemetest teatanud riike ning nüüd on sama riik ka üks varasemaid tarbimise langusest teatajaid. Sama seaduspärasuse esinemist on täheldatud ka enamikus muudes Lääne-Euroopa riikides,» leiavad seirekeskuse eksperdid.

Enamikus Ida-Euroopa riikides on siiski tarbimismäärad kuni viimase ajani suurenenud. «Samas on ka neis riikides märke tarbimise stabiliseerumise kohta noorte hulgas ja kui mujal täheldatud tarbimismall kordub ka siin, on edaspidi oodata vähenemist,» seisab raportis.

EMCDDA ekspertide hinnangul ei ole langustrendi taga ainult riikide narkopoliitika, vaid sel on ka üldisemad sotsiaalkultuuritegurid.

EMCDDA sekkumis-, õigus- ja poliitikaüksuse juhi Roland Simoni sõnul näitavad uuringud, et kanep on kõikjal Euroopas päris kergesti kättesaadav ning kanepi tarbimise vähenemistrendi taga on seega peamiselt nõudluse langus.

Tema hinnangul on üks olulisemaid põhjuseid kanepi populaarsuse vähenemise taga tubakakasutamise langus.

«Euroopas suitsetatakse kanepit kõige tõenäolisemalt koos tubakaga. Ei ole just palju juhtumeid, kus kanepit hakkab tarvitama inimene, kes ei kasuta tubakatooteid,» rääkis ta.

EMCDDA rõhutab samas, et üldised kanepitarbimise näitajad on Euroopa Liidus endiselt suured.

Vähemalt korra elus on kanepit proovinud 22 protsenti Euroopa täiskasvanutest (74 miljonit inimest). Viimase aasta jooksul on seda teinud 22,5 miljonit Euroopa täiskasvanut ning viimase kuu jooksul 12 miljonit.

EMCDDA hinnangul kasutab ligikaudu 2- 2,5 protsenti noortest täiskasvanutest (15-34-aastased) kanepit kas iga päev või peaaegu iga päev, kusjuures tarbimine noormeeste seas on oluliselt suurem.

«See näitab riskirühma suurust ja rõhutab selle elanikkonnarühma teenustevajaduste parema tundmaõppimise olulisust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles