Eksperdid: hoidke alkohol ja narkootikumid lahus

Alo Raun
, Brüssel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Euroopa eksperdid hoiatavad alkoholi ja narkootikumide läbisegi tarvitamise eest, sest lõpptulemus võib olla oluliselt hullem kui nende ainete eraldi tarvitamine.


«Uuringud näitavad, et kooliõpilastel võib mitme narkootikumi koostarbimine suurendada toksilise toime ja hilisemate krooniliste terviseprobleemide tekkimise riski,» tõdevad Euroopa narkootikumide ja narkomaania seirekeskuse (EMCDDA) täna avaldatud raporti koostajad.

Siinkohal mõtlevad nad teise narkootikumi all ka alkoholi või tubakat ehk näiteks olukordi, kus noored lähevad ööklubisse peole ja piisavalt joobnuna proovivad ka mõnd ohtlikumat meelemürki.

22 riigis küsitletud kooliõpilastest (15-16-aastased) teatas iga viies, et oli viimase kuu jooksul tarbinud alkoholi koos sigarettidega. 6 protsenti teatas alkoholi ja/või sigarettide tarbimisest koos kanepiga ning 1 protsent teatas, et oli lisaks alkoholile ja/või sigarettidele tarbinud veel mõnd narkootikumi (ecstasy, kokaiin, amfetamiinid, LSD või heroiin).

Kui vaadata nn noorte täiskasvanute (15-34-aastaste) gruppi tervikuna, siis seal kasvab oluliselt teadlike tarbijate osakaal võrreldes suure eksperimenteerijate osakaaluga kooliõpilaste seas.

Selles vanuserühmas on sageli või suures koguses alkoholi tarbivad isikud viimase aasta jooksul tavitanud kanepit 2-6 ning kokaiini 2-9 korda tõenäolisemalt kui üldelanikkond.

Kindlamalt juurdunud ainetarbimisharjumustega kaasnevad EMCDDA hinnangul aga suuremad riskid.

«Mitme narkootikumi koostarbimine on eriti levinud probleemsete narkootikumitarbijate seas ning võib süvendada nende niigi rasket terviseseisundit, suurendades riskikäitumist ning raskete tagajärgede (nt surmav üleannustamine) tekkimise võimalust,» tõdevad raporti koostajad.

14 riigi andmete hiljutine analüüs näitas, et üle poole (57 protsenti) ravi alustajatest teatas lisaks põhinarkootikumile, millega seoses abi otsiti, veel vähemalt ühest probleemsest natkootikumist.

Surmavate üleannustamiste (peamiselt heroiini tõttu) toksikoloogiline analüüs näitab EMCDDA teatel tihti, et surmaga on seotud rohkem kui üks aine, osutades seega asjaolule, et suur osa sellistest surmajuhtumistest võib olla seotud mitme aine koostarbimisega.

Raporti koostajad leiavad, et kuigi eriprogramme on endiselt vähe, on mitme aine koostarbimise valdkonnas positiivseid tulemusi andnud näiteks sekkumismeetmed nagu opioidasendusravi ja kahjude vähendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles