WHO: põhjapoolkera talv toob seagripisurmade kasvu

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripiravim Tamiflu
Gripiravim Tamiflu Foto: Reuters / Scanpix

A-gripi viiruse H1N1 levik põhjapoolkeral on talve lähenedes hoogustunud ja tõenäoliselt kasvab külmade ilmadega tõsiste haigusjuhtude ja surmade arv, teatas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) täna.

Teadaolevalt ei ole viirus muteerunud, mis tähendab, et seda saab efektiivselt ravida seniste viirusevastaste ravimitega, lisas WHO.

Mehhikos on rohkem H1N1 juhtumeid kui aprillis alguse saanud pandeemia esimestel kuudel ja USAs on täheldatud gripilaadsete haiguste sagenemist eelmiste aastatega võrreldes, ütles WHO gripiekspert Keiji Fukuda. Seagrippi nakatumine on kasvanud ka Euroopas ja Kesk-Aasias.

«Me prognoosime jätkuvat või suurenenud aktiivsust põhjapoolkera talveperioodil. See tähendab ka seda, et jätkuvalt tuleb teateid rasketest juhtumitest ja surmadest,» ütles Fukuda ajakirjanikele.

Suurem osa nakatunuist paraneb palavikust, köhast ja kurguvalust spetsiaalse ravita, kuid tüsistuste oht varitseb rasedaid naisi ja kroonilisi haigusi nagu astma põdevaid inimesi.

Praeguseks on maailmas seagrippi surnud 5712 inimest ja nakkus on levinud peaaegu kõigisse riikidesse.

Euroopa haiguste ennetus- ja kontrollikeskus teatas, et eilse seisuga oli Ukrainas registreeritud 500 000 ägeda hingamisteede haiguse juhtumit ja 86 inimest oli sellesse surnud.

Viimastel nädalatel on seagripivaktsiini saanud juba miljonid inimesed 20 riigis. Vaktsiin on osutunud tõhusaks ja sel ei ole ebatavalisi kõrvalnähte, ütles Fukuda.

WHO ootab ravimitootjatelt 200 miljonit vaktsiinidoosi, mis jagatakse 95 vaesele riigile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles