Mässav teismeline täidab lihtsalt vanemate ootusi?

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue teooria kohaselt käituvad teismelised riskantselt lihtsalt seetõttu, et vanemad neilt seda ootavad.
Uue teooria kohaselt käituvad teismelised riskantselt lihtsalt seetõttu, et vanemad neilt seda ootavad. Foto: Caro / Ponizak
Ameerika Ühendriikide uurijad leidsid, et teismelised käituvad suurema tõenäosusega halvasti siis, kui vanemad neilt seda eeldavad.

«Vanemad, kes on enda arvates lihtsalt realistid, võivad luua iseennast täitva ennustuse,» vahendab Healthday uuringu autori, Wake Foresti ülikooli psühholoogiaprofessori Christy Buchanani sõnu.

«Mõlema vanema ja lapse enda poolsed negatiivsed ootused ennustavad tulevikus rohkem negatiivset käitumist,» lisas ta.

Uuringus osales 250 perekonda, kuhu kuulus seitsmendas või kaheksandas klassis õppiv teismeline laps.

Selgus, et riskantset käitumist tuli rohkem ette nende laste puhul, kelle emad eeldasid, et nad riskivad rohkem ja käituvad mässumeelsemalt. Samuti käitusid halvemini ka need lapsed, kel olid iseenda suhtes negatiivsed ootused.

«Vahel eeldavad vanemad oma lastelt rohkem negatiivset käitumist, kui nad lapse senise käitumise põhjal peaksid,» selgitas Buchanan.

«Vanemad ei peaks negatiivse käitumise võimalikusse naiivselt suhtuma, aga samuti on viga see, kui eeldatakse, et siiani hästi käitunud noored 13-aastaseks saades automaatselt mässama hakkavad,» jätkas psühholoogiaprofessor.

Tema sõnul saavad teismelised ühiskonnalt niigi pidevalt sõnumeid, mille sisu võib tekitada neis tunde, et noored, kes ei käitu riskantselt ega riku seadusi, on ebanormaalsed.

Samas võib aga see, kui vanemad teismelistelt head käitumist eeldavad, aidata neil kaaslaste survele vastu pidada ja riskantset käitumist vältida, ütles Buchanan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles