Tootja: vaktsiini puhul on kõrvalnähud paratamatud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seagripp.
Seagripp. Foto: SCANPIX

Uue gripi vaktsiini tootja GlaxoSmithKline ei eita, et vaktsineerimisel võivad olla ebamugavad kõrvalnähud, kuid lükkab ümber sellege seoses levivad hirmujutud.


Firma siinse esinduse meditsiiniala juhataja Toomas Pruunsild kinnitas, et nn seagripi vaktsiinil on kõrvaltoimed olemas, kuid need ei erine ükskõik millise teise vaktsineerimise mõjudest.

Tema sõnul võib täheldada ajutist punetust ja valu süstimiskohas, kuid ka lühiajalist kehatemperatuuri tõusu ja nõrkust. «Kui süstitakse miljoneid, siis kellelgi ikka mingid tervisehäired ilmnevad,» lausus ta, lisades, et kõiki kõrvalmõjusid uuritakse väga põhjalikult.

Vaktsiinile lisatava adjuvandi kohta, mis mõningatel väidetel võib tekitada halvatust, ütles Pruunsild, et seda tõesti lisatakse vajaliku vaktsiinihulga vähendamiseks, kuid uurimused pole kahjulikku mõju avastanud.

Pruunsild kummutas ka elavhõbedasisalduse kartuse, öeldes, et seda sisaldab vaktsiin väga väikeses koguses ja näiteks suutäiest kalakonservist võib seda palju rohkem manustada. Elavhõbedat kasutatakse vakstiinikonservandina tema sõnul juba 40 aastat.

Uuritud on ka erinevate vaktsiinide koosmanustamist ning leitud, et pole mingit põhjust mõnda vajalikest vaktsiinidest ära jätta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles