Apteegid on gripimaskidest tühjad

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe maski eeshoidmise soovitatav aeg on kaks-kolm tundi.
Ühe maski eeshoidmise soovitatav aeg on kaks-kolm tundi. Foto: TopFoto / SCANPIX

Viimaste päevade jooksul on enamik apteeke tavalistest gripiviiruse levikut piiravatest näomaskidest tühjaks ostetud.


Tartu Ülikooli kesklinna apteegi juhataja Anne Viidalepp seletas, et neil jätkub maske heal juhul veel esmaspäevani, millal aga uus kogus apteeki jõuab, pole täpselt teada, kuna ka laod on tühjad.

«Praegu ostetakse keskmiselt 300-400 maski päevas,» kirjeldab Viidalepp kõige tavalisemate kroon ja 80 senti maksvate maskide populaarsust. «Kogused on kolossaalsed. Varem ostsid neid ainult pediküürijad,» lisas ta.

Tallinna kesklinna apteekidest samalaadset maski enam saada pole võimalik, näiteks Solarise keskuse Apothekas müüdi viimased täna hommikul.

Anne Viidaleppa kinnitusel ostavad inimesed maske n-ö kinnisilmi, küsimata maski kasutamise kohta.

Tervisekaitseinspektsiooni epidemioloogilise valmisoleku büroo juhataja Irina Dontšenko rõhutas, et maski tuleks kasutada ainult põhjendatud vajadusel.

«Eeskätt pannakse mask ette haigele inimesele, kui tal on kokkupuude teiste inimestega ja ta köhib ning aevastab. Kui ta rahulikult kodus põeb, siis pole vajadust seda ette panna, tuleb oma pereliikmetega lihtsalt distantsi pidada,» seletas Dontšenko.

Mask on tõhus vaid juhul, kui see on kuiv. Kui see määrdub või läheb niiskeks, läbib viirus maski pinna ning see eritub nagunii.

«Teisalt, kui haige inimene maski pikalt kannab ning köhib ja aevastab sinna sisse, siis viirus koguneb pinna peale ja tõbine hakkab pigem viiruseid tagasi sisse hingama. Haige ei pea maski pidevalt kandma,» seletas Irina Dontšenko.

Naine soovitab siiski maski kanda rahvarohketes kohtades juhul, kui pole kindel, kas kõik inimesed terved on.

Apteegis müüdavatele maskidele alternatiivina pakub Dontšenko välja marlimaskid. «Neil on kindlasti sama põhimõte - kui see läheb niiskeks või määrdub, siis tavalise vee ja seebiga üle pesta, kuivatada ja triikrauaga kahelt poolt üle tõmmata ja ette panna.»

Ühe maski eeshoidmise maksimumaeg peaks olema kaks-kolm tundi. Samas kui inimene selle poole tunniga täis tatistab, tuleks mask kindlasti varem välja vahetada.

Anne Viidalepp arvab, et maski kandmine võib olla pigem psühholoogiline :«Kui inimene ette paneb, on kindlam tunne ja ta ütleb, et vot mina olen kaitstud!»

Tartu Ülikooli kesklinna apteegi juhataja soovitab tänaval siiski ilma maskita käia. Tema sõnul peaks värsket õhku võimalikult palju sisse hingama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles