Alkohol aitab meestel südamehaigusi ennetada?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol aitab meestel südamehaigusi ennetada?
Alkohol aitab meestel südamehaigusi ennetada? Foto: AFP / Scanpix

Hispaanias tehtud uuring näitas, et mõõdukas alkoholi tarbimine vähendab meestel südamehaigustesse haigestumise riski kolmandiku võrra.

Naiste puhul sellist kasulikkuse momenti ei märgatud, kirjutab BBC.

Kokku osales alkoholitarbimise uuringus 15 500 meest ja 26 000 naist.

Uuringu kahtluse alla seadnud asjatundjate hinnangul võib igasugune alkoholi tarbimine tervist kahjustada. Alkoholist tekkinud haiguste tagajärjel sureb aastas 1,8 miljonit inimest.

Nimetatud uuring viidi läbi aga Hispaanias, kus alkoholi, eriti veini tarbimine on küllaltki suur, kuid samas südamehaigustesse haigestumine väga madal.

Uuringus osalenud 29 – 69-aastastel inimestel paluti oma joomisharjumusi ja alkoholikoguseid jälgida kümne aasta jooksul.

Uurijad jaotasid katsealused kuude kategooriasse – alates nendest, kes ei tarbinud üldse alkoholi kuni nendeni, kes jõid iga päev rohkem kui 90 grammi alkoholi. See kogus võrdus kaheksa pudeli veini tarbimisega nädalas.

Uuring näitas, et need mehed, kes jõid väikeses koguses alkoholi, näiteks vähem kui pits viina päevas, kahanes südamehaiguste oht 35 protsendi võrra. Kuid nendel, kes jõid ükskõik millist alkoholi  3 – 11 ühikut, kahanes haigestumise oht koguni 50 protsendi võrra.

Sama ei märgatud aga naiste puhul, kuid naistel  esineb märgatavalt vähem südamehaigustesse haigestumist.

Uurijate arvates võib meeste ja naiste erinevust selgitada sellega, et naiste organism töötleb alkoholi erinevalt. Naiste kehas leiduvad hormoonid kaitsevad organeid paremini.

Alkoholi tüübid ei mänginud rolli, küll aga osutus tähtsaks asjaolu, et kõige paremini kaitses südamehaiguse eest see, kui tarbiti erinevat alkoholi mõõdukas koguses.

Uurijate sõnul tekib alkoholi tagajärjel organismis niinimetatud hea kolesterool ehk suurel hulgal lipoproteiine. Need takistavad arterite ummistuste teket.

Samas rõhutati, et kuigi alkohol aitab südamehaigusi ennetada, võib ta muid haigusi tekitada. Kahjustades näiteks aju, maksa ja pankreast.

Skeptikute arvates ei saa südamehaiguste ennetamist ainult alkoholi arvele kirjutada.

Spetsialistid soovitavad naistel tarbida päevas  2 – 3 ühikut alkoholi, mis vastab ühele klaasile veinile, ja meestel  3- 4 ühikut alkoholi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles