Sotsiaalministeerium: surnud poisi ravis jäeti gripi võimalus tähelepanuta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine gripi vastu.
Vaktsineerimine gripi vastu. Foto: AP / Scanpix

Sotsiaalministeeriumi kinnitusel polnud eile uude grippi surnud 13-aastasel poisil kroonilisi haigusi, kuid talle sai saatuslikuks nakkushaiguse tüsistusena tekkinud äge kahepoolne kopsupõletik.

Sotsiaalministeeriumi meediasuhete nõunik Jana Rosenfeld kinnitas Postimees.ee'le, et eile surnud 13-aastasel poisil ei olnud enne uude grippi haigestumist kroonilisi haigusi. «Gripp põhjustas ägeda kahepoolse kopsupõletiku, mis oli oma kulult agressiivne - hingamissüsteemi puudulikkus tekkis ühe päevaga,» sõnas ta.

Sotsiaalministeeriumi hinnangul võib poisi ravis suurimaks probleemiks pidada gripi võimalusele tähelepanu mitte pööramist - gripiproov võeti lapselt alles lahangul.

«Laps ei saanud antiviraalset ravi. Laps jõudis haiglasse kolmandal haiguspäeval ja kuigi üldiste soovituste kohaselt on antiviraalidega ravi tulemuslik, kui seda alustatakse hiljemalt 48 tunni möödudes haiguse algusest arvates, oleks võinud seda siiski kaaluda,» märkis ministeeriumi meedianõunik.

«Samas ei saa väita, et ravi antiviraalidega oleks välistanud traagilise lõpplahenduse. Haigus oli väga äkilise kuluga, raske hingamiselundkonna kahjustus tekkis 12-15 tunni jooksul,» lisas ta.

Tüsistus kiire ja ootamatu

Rosenfeld kinnitas, et enne haigust, just möödunud neljapäeval vaktsineeriti poissi plaanilises korras leetrite, mumpsi ja punetiste vastu.

Küsimusele, kas vaktsineerimine võis haiguse kulgu raskendada, vastas nõunik: «Vaktsineerimine võib mõjutada samaaegselt esinenud teise haiguse kulgu.»

Esmaspäeva öösel surnud poiss oli haige orienteeruvalt kaks päeva. Laupäeva õhtul kohal käinud kiirabi tegi poisile palavikku alandavat ravi, sest sel ajal ei olnud ilmnenud põhjusi poisi haiglasse viimiseks - kuivast köhast hoolimata töötasid kopsud normaalselt.

«Pühapäeva hommikul toimetas kiirabi poisi Tallinna
Lastehaiglasse, sest öö jooksul oli lisandunud kaebused kurguvalule, hingamisraskustele, rögas ilmnes veri,» kirjeldas Rosenfeld.

Haiglasse vastuvõtmisel hinnati haigust keskmise raskusega seisundiks, poiss sai antibakteriaalset ravi ja hapnikuravi.

Kell 14.25 viidi laps üle intensiivravi osakonda, sest osakonnas teostatud ravi ei andnud tulemust ja lapse seisund ei paranenud. «Seisundi edasisel halvenemisel kaasati täiendavad spetsialistid ning rakendati järjest agressiivsemaid ravivõtteid. Kahjuks ilma tulemusteta,» sedastas meedianõunik.

Nakkus pereliikmelt

Nakkuse võis poiss saada oma pereliikmelt, kes oli haigeks jäänud päev varem ehk neljapäeval. Pereliige on praeguseks tervenenud. «Haigestunud on veel üks pereliige, kes on kodusel ravil. Temalt võetud gripiproovi vastus selgub hiljemalt homme,» sõnas Rosenfeld.

Sotsiaalministeeriumile teadaolevalt oli see esimene raske tüsistunud uue gripiga seotud haigusjuhtum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles