Sotsiaalministeerium: väga kõrge palavikuga kutsuge kiirabi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haige lapse põetamine.
Haige lapse põetamine. Foto: IndexStock/Scanpix

Uue gripi pandeemia puhkemise vältimiseks soovitab sotsiaalministeerium tähelepanelikul jälgida enda ja oma pereliikmete terviseseisundit, väga kõrge palaviku korral tuleb kutsuda kiirabi.

«Kui üks pereliige on juba haige, tuleb tähelepanelikult jälgida nii tema kui ka enda terviseseisundit. Haigestumisel tuleb võtta ühendust oma perearstiga - talle helistada, konsulteerida. Haigusseisundi halvenemisel tuleb kutsuda kiirabi,» sõnas sotsiaalministeeriumi meediasuhete nõunik Jana Rosenfeld.

Kui Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas ütles täna Postimees.ee'le, et nakkushaigused pole kiirabi rida ja ainuüksi kõrge palaviku või köha-nohuga kiirabi kutsuda ei tasu, siis sotsiaalministeerium on teisel arvamusel.

«Kui lapsel on väga kõrge palavik, on juba see küllaldane põhjus kiirabi kutsumiseks, eriti, kui seda ei ole varem esinenud. Aga samuti siis, kui palavik langeb ja tõuseb ootamatult taas, millega kaasneb halb enesetunne ja tugev köha,» kinnitas ministeeriumi meediasuhete nõunik.

Ta täpsustas, et väga kõrgeks loetakse kindlasti palavikku üle 40 kraadi, kuid see sõltub konkreetsest inimesest.

«Laste haigestumisele tuleb pöörata suuremat tähelepanu, lapse haigestumisest tuleb kohe informeerida perearsti või kiirabi. Kui on põhjust kahtlustada uut grippi ja terviseseisund on raske, tuleks alustada ravi antiviraalidega,» ütles Rosenfeld.

Põhjuseks, miks on enim uue gripi viirusesse haigestunuid pealinnas, pidas ta seda, et algselt oli seagrippi haigestumine seotud reisimisega teistesse riikidesse. «Seepärast oli esimestel kuudel nakatunuid rohkem Tallinnas ja Harjumaal. Praeguseks on nakatunuid Eesti kõikides maakondades,» lisas sotsiaalministeeriumi esindaja.

Sel aastal on gripihooaa eripära, et haigestumise tõus algas kaks kuud varem ja haiged on peamiselt lapsed ja noored.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles