Haigla soovitab lastega rahvarohketes kohtades käimist vältida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripihooajal soovitavad arstid hoida lapsi liigsetest sotsiaalsetest kontaktidest.
Gripihooajal soovitavad arstid hoida lapsi liigsetest sotsiaalsetest kontaktidest. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tallinna Lastehaigla ägedate respiratoorsete viiruste osakonna arst Karin Puks paneb lapsevanematele südamele, et gripihooajal ei ole mõistlik liikuda rahvarohketes kohtades.

«Praegusel viirushooajal ei ole just mõistlik tegu käia kaubanduskeskustes paarikuuliste imikutega, samuti tasuks ajutiselt loobuda mängutubadest ja beebikoolidest,» ütles Puks. «Lastehaigla arstid teavad näiteid, kus ema on olnud imikuga kodus, kuid viinud sellegipoolest oma 2-4-aastase lapse lasteaeda, kust see on saanud viiruse, haigestunud ise ja nakatanud kodusolijad.»

Ka lastehaiglas olevate laste külastamine lõpetati möödunud reedel - nii soovitakse vältida seda, et haigetele ei toodaks väljast viirusi juurde, samuti kaitstakse nii külastajaid saamast viirust haiglas olijatelt.

Veel pani Puks südamele, et järgitaks elementaarseid ettevaatusabinõusid nagu sagedast kätepesu, ühekordsete taskurättide kasutamist, meetrist «pikivahet» inimestega ning sotsiaalsete kontaktide piiramist.

Haige, palavikuga laps peaks olema voodis ja talle peab andma piisavalt juua. «Vedelikuta palavik ei alane,» selgitas Puks. «Kui laps ei taha juua tassist, tuleks teda meelitada jooma kõrre või lusikaga. Imikutele ja väikelastele saab vedelikku «süstida», seda ilma nõelata süstlast otse suhu pumbates.»

Joogiks sobib pakkuda kas vett, mahla, teed või muid jooke, mida laps armastab, välja arvatud karastusjoogid. Suuremate laste puhul olgu vedelikukogus kuni poolteist liitrit ööpäevas, imikutele piisab 600-800 milliliitrist.

Aspiriini ei tohi anda

Palaviku alandamiseks on paratsetamool ning kui ainult sellest ei piisa, võib lisada ibuprofeeni, mille kasutamise üle tuleb pidada nõu lastearsti või perearstiga. «Gripihooajal ei tohiks palaviku alandamiseks kasutada aspiriini, sest siis võib tekkida Reye sündroom ehk neerukahjustus,» lisas viiruste arst.

Haigla valvetuppa tuleb pöörduda siis, kui laps joomisest keeldub või ta küll joob, aga oksendab korduvalt, mis tähendab vedelikukaotust. «Alarmeeriv on, kui tekib suuümbruse sinakus, hingeldus, kui hingamine muutub häälekaks, kui laps kaebab õhupuudust.» Kooliealised lapsed võivad kaevata ka valusat hingamist.

Haigla valvetuppa tuleb pöörduda ka siis, kui lapsel on tekkinud veriköha, ta ei ole teadvusel ega reageeri millelegi, samuti, kui laps on just gipist või muust viirusest paranenud, aga palavik tõuseb uuesti, köha ägeneb ja tema seisund halveneb. Imikute puhul räägib ohust, kui nad väga ärritunud ning neid ei ole võimalik kuidagi rahustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles