Tartus saab 88 krooni eest gripitesti teha

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

Tänasest saab teha uue gripi anaüüse Tartu Ülikooli kliinikumi ühendlaboratooriumis, testi tegemine maksab 88 krooni.

Ühendlaboratooriumi direktor Anu Tamm kinnitas Kuku raadiole antud intervjuus, et analüüse hakati tegema arstide tungiva surve tõttu.

Seni on võetud uuele gripile analüüse vaid tervisekaitseinspektsiooni (TKI) nakkushaiguste laboris.

Tamme sõnul pääseb nende jutule perearsti saatekirjaga. Ta lisas, et kui perearst saadab gripiproovi ja tahab ka H1N1 gripi määramist, siis
kõigepealt tehakse kindlaks, kas A-gripi test on positiiivne, kui see proov on positiivne, siis tehakse juurde ka H1N1 viiruse analüüs kiirtestiga.

Tamm kinnitas, et üks analüüs maksab 88 krooni ja vastuse saab sama päeva jooksul. Tema sõnul ei ole see vastus võib-olla nii kindel kui TKI laboris kasutava analüüsi vastus, aga sellega saab kindlasti ära öelda, kas inimesel on AH1N1 gripp või mitte.

Tartu Ülikooli kliinikumi ühendlaborotoorium kasutab analüüsides teistsugust metoodikat kui tervisekaitseinspetsiooni labor, selle tõttu on Tartus tehtavad analüüsid ka odavamad kui Tallinnas.

Tervisekaitseinspektsiooni pressiesindaja Iiris Saluri ei osanud öelda, kui palju inimesi on TKI kaudu uue gripi testi teinud. «Ega inimesed ei käi seda meie majas tegemas, see käib ikkagi läbi perearstide süsteemi,» selgitas ta.

Uue gripi testi tegemine läheb tema sõnul maksma kokku veidi alla tuhande krooni. «Erinevate viiruste testimine on erineva hinnaga, antud juhul on jutt konkreetselt uue gripi testist,» rõhutas ta.

Tallinna Nõmme perearstikeskuse perearsti Eero Merilinnu kommentaar

«Kuna praegu ei ole enam kohustuslik patsiendile gripitesti teha, siis pakumegi patsiendile võimalust soovi korral teha testi, mille hinnaks on pisut üle 900 krooni. Perearstidele ei ole lubatud seda testi teha oma uuringurahadest ning seetõttu on sageli inimestele raske selgitada, miks me ei saa seda testi teha tasuta.

Arstid saavad patsiendiga vesteldes ja teda läbi vaadates, aru, kas tegu on uue gripiga või mitte. Kui nad gripitesti teevad, siis on see akadeemiline huvi, et pärast patsiendile kinnitada: tegu oli tõepoolest uue gripiga.

Aga räägime testist, mille tulemus selgub 4- 5 päeva jooksul. Nii see otsus, kas patsiendil on uus gripp või mitte kui ka ravi alustamise otsus tuleb kliinilise pildi alusel võtta vastu võimalikult kiiresti. Antiviraalsete ravimitega ehk näiteks Tamifluga ravimist tuleks alustada 48 tunni jooksul, mistõttu testi vastuse ootamine on rohkem diagnoosi kinnitava iseloomuga.

Perearstid kasutavad ka nn kiirtesti ning see annab ülevaate, kas tegemist on gripiviirusega, kuid ei selgita välja, et kas inimene põeb just nn uut A(H1N1) grippi. Olukorra teeb keeruliseks ka see, et hetkel on liikvel ka teisi viiruseid, mis annavad sarnaseid sümptomeid ning muudavad diagnoosimise ja ravimise keerulisemaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles