Uuring: suitsetamine soodustab epilepsia teket

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetavatel naistel suureneb epilepsiarisk.
Suitsetavatel naistel suureneb epilepsiarisk. Foto: OLIVER LANG/AFP
Värske uuring näitab, et suitsetavatel naistel esineb sagedamini langetõbe ehk epilepsiat.

Pikaajalises uuringus vaadeldi enam kui sadat tuhandet USA naist. Selgus, et suitsetajatel oli mittesuitsetajatest kaks kuni kolm korda suurem tõenäosus 16 aasta jooksul epilepsiahoogu kogeda, kirjutab Reuters.

Kõige suurem oli endiste suitsetajate epilepsiarisk – nende seas esines seda haigust 46 protsendi võrra rohkem kui naistel, kes polnud kunagi suitsetanud.

Uuringu viisid läbi Harvardi meditsiinikoolis ja Bostoni haiglates töötavad uurijad. Nad tõdesid, et ehkki epilepsia tekkepõhjustest on vähe teada, näitab nende uuring, et suitsetamine võib olla üks haiguse teket soodustavatest teguritest.

Selle põhjuseks võib olla asjaolu, et nikotiin võib vallandada haigushoole omaseid lihaskrampe. Samuti häirib suitsetamine kudede hapnikuga varustamist ning võib uneprobleeme tekitada, mis omakorda haigushoogude teket soodustavad.

Uuringus osalenud naised olid haiglaõed, kelle andmeid hakati koguma alates 1989. aastast. 116 000 osalejast üheksakümne viiel esines 16 aasta jooksul haigushooge ning 151 naisel diagnoositi epilepsia. Epilepsia diagnoositakse juhul, kui patsiendil on esinenud vähemalt kaks haigushoogu.

Ehkki varasemad uuringud on lubanud oletada, et ka rohke kofeiini ja alkoholi tarbimine soodustab epilepsia teket, ei andnud käesolev uuring sellele kinnitust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles