Infoturbeeksperdid hoiatavad ohtlike jõulukinkide eest

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPod on üks toodetest, mida kurjtagijad sel aastal suure tõenäosusega pettustes kasutavad.
iPod on üks toodetest, mida kurjtagijad sel aastal suure tõenäosusega pettustes kasutavad. Foto: Reuters / Scanpix

Infoturbeeksperdid F-Secure laboritest on koostanud nimekirja toodetest, mida suure tõenäosusega kasutatakse Interneti otsingumootorites jõulukinke otsivate arvutikasutajate petmiseks.


Koostatud nimekiri sisaldab käesolevate jõulude populaarsemaid kingitusi. Tooted, mida kurjategijad kõige suurema tõenäosusega pettustes kasutavad, on ülipopulaarne arvutimäng «Call of Duty: Modern Warfare 2», Michael Jacksoni film «This Is It», videokaamera The Flip UltraHD, Apple iPod ja Nintendo Wii mängukonsool.

Pettused otsingumootorite tulemustes, nagu võltslingid, mis püüavad jätta heausklikule interneti kasutajate õige mulje, on sellel hooajal muutumas tõsiseks probleemiks. Ka veebipoed ennustavad sellel hooajal tugevat müügikäivete kasvu, mis tuleb traditsiooniliste jaekaupluste arvelt.

F-Secure laborite internetiturbe monitooringud ning analüüsid näitava, et otsingumootorite pettused on 2009. aastal märkimisväärselt kasvanud. Küberkurjategijat kasutavad ära avaliku suurt huvi viimaste uudiste, artiklite ning videote vastu ning koostavad nende põhjal petusaidid internetis.

Peamiseks eesmärgiks on varastada kasutajate konfidentsiaalseid andmeid - finantsandmeid. Kurjategijad on kasutanud Google Adwords kampaaniaid, mis tõstavad halbade linkide staatust ning toob need Google'i otsingumootoris esile.

«Kuigi see teema ei ole uus, on pettused otsingumootorites muutunud küberkurjategijatele uueks taktikaks. Me oleme kohanud suunatud pettuseid peaaegu pärast iga olulisema uudise avaldamist,» selgitas F-Secure Laborite juht Mikko Hypponen.

«Seetõttu oleme kindlad, et ka ülipopulaarsete jõulukinkide otsingutulemustega püütakse arvutikasutajaid petta,» lisas ta.

«Eestis on veebipoodidest ostmine muutumas väga populaarseks. Soovitame arvutikasutajatel oma sisseoste teha vaid usaldusväärsetest veebikaubamajadest ning kasutades nende individuaalseid otsingumootoreid,» selgitas Raido Orumets F-Secure Tugikeskusest Eestis.

Lehekülgede usaldusväärsust on võimalik kontrollida F-Secure Browseri kaitse tehnoloogia veebiküljel.

F-Secure'i nimekiri ohtlikematest kingitustest on koostatud Amazon veebikaubamaja andmetel ning võrreldud saadud andmeid Google'i otsingutrendidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles