Uuring: vesipiip pole sigaretist ohutum

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesipiip.
Vesipiip. Foto: Kanal2
USA uurijad tõestasid katsetega, et vesipiibu pahvimine pole sigareti suitsetamisest sugugi ohutum.

Samuti rõhutavad nad, et vesipiibutamine suurendab sarnaselt suitsetamisele südamehaiguste ja nikotiinisõltuvuse tekkeriski, kirjutab Healthday.

Virginia ülikoolis korraldatud katsetes osales 31 vabatahtlikku vanuses 18-50 aastat, kes tarbisid tubakat nii vesipiipu tehes kui sigaretti suitsetades. Pärast iga suitsetamiskorda mõõdeti osalejate veres sisalduva nikotiini ja süsinikmonooksiidi hulka.

Selgus, et pärast vesipiibu kasutamist oli osalejate veres keskmiselt rohkem süsinikmonooksiidi kui sigareti suitsetamise järel ning ka nikotiini sattus nende organismi mõlemal juhul. Samuti leiti, et vesipiipu kasutades hingasid katsealused sisse 48 korda rohkem suitsu kui sigaretti tõmmates.

«Selle uuringu tulemused on olulised, kuna nad annavad selget teaduslikku tõestust, mis on vastukaaluks sageli korratavale müüdile, et vesipiipu tehes ei hingata sisse nii palju kahjulikke kemikaale kui sigaretti suitsetades,» ütles uuringut juhtinud psühholoogiaprofessor Thomas Eissenberg Virginia ülikoolist.

Eissenberg lisas, et vesipiibutajad riskivad sarnaselt sigaretisuitsetajatele nikotiinisõltuvuse ja südamehaigustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles