Passiivne suitsetamine suurendab vähiriski

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamist seostatakse enam kui 17 erineva vähiliigiga.
Suitsetamist seostatakse enam kui 17 erineva vähiliigiga. Foto: AFP / Scanpix
Kaks hiljuti avaldatud uuringut näitavad, et passiivne suitsetamine nii lapsena kui täiskasvanueas suurendab vähiriski.

Naistel kasvab teiste sigaretitossu sisse hingates rinnavähi tekkevõimalus, lapsena suitsuga kokku puutunutel tõuseb aga kogu eluks kopsuhaiguste risk, kirjutab Healthday.

USA teadlased leidsid täiskasvanud mittesuitsetavaid naisi uurides, et neil, kes veetsid pikki perioode suitsuses keskkonnas, suurenes tõenäosus menopausi järel rinnavähki haigestuda.

Sigaretisuitsuga vähe kokku puutuvatel naistel tõusis vähirisk 17 protsenti, keskmiselt kokku puutuvatel 19 protsenti ja neil, kes olid kogu elu jooksul ohtralt teiste sigaretisuitsu sisse hinganud, tõusis vähirisk 26 protsendi võrra.

Teine USAs tehtud uuring näitas, et lapsena passiivselt suitsetama sunnitud inimestel oli keskmisest suurem oht kopsuvähi tekkeks.

Inimestel, kes polnud kunagi ise suitsetanud, aga olid lapsepõlves pidevalt sigaretisuitsu sisse hinganud, oli üle kahe korra suurem tõenäosus kopsuvähi tekkeks.

Praeguseks on tõestust leidnud suitsetamise seos 17 erineva vähiliigi tekkega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles