Uuring: konsumerism ohustab teismeliste vaimset tervist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarbimiskultus teeb USA noored õnnetuks.
Tarbimiskultus teeb USA noored õnnetuks. Foto: John Powell/John Powell / Topfoto
Värske uuring näitab, et tarbimisele üha suurema tähtsuse omistamine võib olla üks põhjus, miks USA teismelistel üha enam psühholoogilisi häireid esineb.

Uurijate sõnul mõjutab noorte hingeelu see, et ühiskond väärtustab üha enam asju, mitte inimsuhteid, vahendab Healthday.

«Oleme muutunud kultuuriks, mis keskendub pigem materiaalsetele asjadele kui suhetele,» ütles uuringut juhtinud Jean Twenge, kes töötab San Diego ülikoolis psühholoogia abiprofessorina.

Uuringus analüüsiti 63 000 keskkooliõpilaselt ja tudengilt aastail 1938-2007 kogutud andmeid. Selgus, et aja jooksul on keskmise murdeealise psüühika märgatavalt muutunud.

Nimelt tunnevad tänapäeva noored end eelmiste põlvkondade teismelistest isoleeritumana ja vääritimõistetumalt ning lisaks on nad emotsionaalselt tundlikumad või ebastabiilsemad.

Samuti on praegustel teismelistel suurem tõenäosus nartsissismi ja viletsa enesekontrolli esinemiseks ning nad on sagedamini mures, kurvad ja eluga rahulolematud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles