Jurist: uusi apteeke saab avada ka seadust muutmata

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Tartu Ülikooli meditsiiniõiguse õppejõu ja vandeadvokaat Ants Nõmperi sõnul ei ole õiged väited, justkui ei võimaldaks olemasolev ravimiseadus apteeke juurde luua ning apteekide täiendavaks asutamiseks peaks seetõttu muutma seadust.


Nõmperi sõnul saab ka kehtiva seaduse raames avada nii linnas kui ka maal uusi apteeke, kui see on elanikkonna huvides. Sellise erandi näevad ette 2005. aastal kehtestatud apteekide asutamise piirangud.

Täpsemalt - kui kohalik omavalitsusüksus leiab, et kindlas piirkonnas on elanike ja mitte ettevõtja huvides vaja avada uus apteek seoses rahvastiku ümberpaiknemise, apteegiteenuse halva kvaliteedi või apteegi puudumisega, saab ta teha vastava ettepaneku ravimiametile, kelle pädevuses on vastav luba anda. Kui uue apteegi avamiseks on mitu soovijat, korraldab ravimiamet konkursi.

Tänaseni ei ole sellist erandit uue apteegi avamiseks Nõmperi sõnul kordagi kasutatud. «Miks seda tehtud ei ole? Ilmselt on põhjus selles, et apteeke on niigi palju ja iga uue apteegi avamine on peamiselt ravimimüüja, kuid mitte patsiendi huvides,» märkis Nõmper.

Ravimite kättesaadavuse juures on tema sõnul probleem hoopis selles, et maapiirkondades jääb apteeke kogu aeg vähemaks ja apteekide avamise piirangute leevendamine linnades ei tekita maale apteeke juurde.

Seega tuleks Nõmperi sõnul tegelda hoopis sellega, kuidas maale apteeke juurde tekitada. «Võimalusi selleks on mitmeid, alates sellest, et likvideerida tuleb kehtivate juurdehindluste piirmäärade vastuolu põhiseadusega, mida õiguskantsler on nõudnud juba aastaid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles