Uurimus: rasvade osakaal toidus ei mõjuta kehakaalu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Inimesed, kes tahavad säilitada pikema aja jooksul tervislikku kehakaalu, ei tohiks värske uurimuse järgi liigselt muretseda tarbitava rasvakoguse pärast.


Suurbritannias Cambridge'is asuva Addenbrooke'i haigla ainevahetuse instituudi uurimus näitas, et rasvast saadavate kalorite osakaal ei mõjuta valkude või süsivesikutega võrreldes kaalus juurdevõtmist järgnevate aastate jooksul, kirjutab

Reuters

.


Samuti polnud vahet selles, millist tüüpi rasva inimesed tarbisid, leidis d. Nita Forouhi ja tema kolleegid.

Dr. Forouhi sõnul näitab see, et üksnes rasva tarbimisele keskendumise asemel on olulisem püüelda tervisliku eluviisi poole, mis hõlmab endas tasakaalustatud tervislikku toitumist ja regulaarset füüsilist aktiivsust.

Et uurida rasva tarbimise rolli rasvumises ja kaalus juurdevõtmises, võtsid teadlased vaatluse alla ligi 90 000 meest ja naist kuuest erinevast riigist, mis osalesid Euroopa vähi ja toitumise uuringus. Osalejaid jälgiti kuni 10 aasta jooksul.

Keskmiselt tarbisid vaatlusalused rasva 31,5 kuni 36,5 protsendi ulatuses kogu tarbitava toidu kalorsusest ja võtsid iga-aastaselt juurde 0,45 kg. Kuid analüüsid, mis võtsid arvesse erinevaid faktoreid, ei tuvastanud seost selle vahel, kui palju inimene juurde võttis ja kui palju ta sai toidust rasva.

Dr. Forouhi sõnul ei näita uurimistulemused, et inimesed võivad süüa nii palju rasva, kui tahavad. «See oleks absurdne, arvestades olemasolevaid tõendeid küllastatud rasvade või transrasvhapete poolest rikka dieedi potentsiaalsete kahjude kohta näiteks südame tervisele,» märkis teadlane.

USA toitumissoovituste järgi peaks dr. Forouhi sõnul rasvad moodustama kogu tarbitava toidu kalorsusest 20 kuni 35 protsenti ning oluline on süüa tervislikke rasvu, mida sisaldab kala ja pähklid. Samuti küllastamata rasvu küllastatud ja transrasvade asemel.

Ta lisas, et kõige tervislikum moodus kaalus juurdevõtmise vältimiseks on piirata lisatud suhkrute, rasvade ja alkoholi tarbimist - need kõik annavad kaloreid, kuid ei anna olulisi toitaineid. Samuti on tähtis jälgida toiduportsjonite suurusi ning regulaarselt ennast liigutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles