Kohvi ja tee joomine võib ennetada suhkruhaigust

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tee joomine võib tulla kasuks suhkruhaiguse ennetamisel.
Tee joomine võib tulla kasuks suhkruhaiguse ennetamisel. Foto: Caro / Scanpix

Kohvi ja tee joomine võib aidata ennetada teist tüüpi diabeeti, selgus 18 sellealase uuringu analüüsist.

Kokku 458 000 inimest hõlmanud uuringud vaatas läbi teadlasterühm Sydney Ülikooli teadlase doktor Rachel Huxley juhtimisel. Uuringud käsitlesid nii tavalise kohvi ja tee ning kofeiinivaba kohvi tarvitamist, vahendas Reuters.

Ilmnes, et tavalisest kas või tassikese rohkem kohvi joovatel inimestel oli suhkruhaiguse risk seitse protsenti väiksem. Kofeiinivaba kohvi puhul selgus, et nendel, kes joovad üle kolme tassi päevas, on haiguse oht isegi 36 protsenti väiksem.  Rohkem kui kolme-nelja tassi tee joomine kahandas diabeediriski 18 protsendi võrra.

Huxley sõnul ei saa analüüsi tulemusi siiski üheselt võtta, sest usinatel kohvi- ja teejoojate väiksem diabeedirisk ei pruugi tulla ainult nendest jookidest, vaid näiteks ka tervislikumast toiduvalikust. Lisaks ei saa teha järeldust, et diabeedirisk kahaneb kofeiini tõttu, sest mõju ilmnes ka kofeiinivaba kohvi puhul.

Et asjas lõplikku selgust saada, tuleks teadlaste sõnul teha täiendavaid kliinilisi katseid. Kui kohvi ja tee suhkruhaiguse ennetav mõju ka siis kinnitust leiab, võivad tervishoiutöötajad kõrgema diabeediriskiga patsientidele liikumise ja kaalu langetamise kõrval hakata soovitama ka rohkemat kohvi ja tee joomist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles