Eesti võib muutuda seksituristide sihtkohaks

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsepõlve süütud ja muretud mängud?
Lapsepõlve süütud ja muretud mängud? Foto: Caro / Scanpix.

Eesti osaleb koos nelja Euroopa riigiga lasteseksiturismi ennetamise projektis, kuna siinsete majandusolude ja naaberriikide jäiga seksuaalteenuste ostu-müügipoliitika tõttu võime muutuda väärastunud turistide sihtkohaks.



Kui 1980. aastatel piirdus lasteseksiturism ehk laste seksuaalne ärakasutamine turistide poolt Lõuna-Aasiaga, siis nüüdseks puudutab see kõiki kontinente. Koos Saksamaa, Itaalia, Austria ja Hollandiga osaleb Eesti ülemaailmse lastepornograafia ja laste seksuaalse kaubitsemise vastu võitleva organisatsiooni ECPAT Euroopa projektis, et teavitada meie turismifirmasid ja turismiga seotud ettevõtteid ning avalikkust lapsi varitsevatest ohtudest.



Tartu Laste Tugikeskuse psühhoterapeudi Malle Roomeldi sõnul on Eestis väga palju riskifaktoreid, mis võivad ennustada lasteseksiturismi olemasolu ja arenemist ka meil.



«Praegu on majanduslik langus, perekonnad kannatavad puuduse all, lastevanemate vähenenud tähelepanu tõttu esineb ka laste hooletusse jätmist,» loetles Roomeldi. «Ei panda ka tähele, mida lapsed teevad arvutites, ning neil on internetiavarustele kontrollimatu ligipääs. Juhtumeid, kus last on arvutis ärgitatud seksuaalsele eneseeksponeerimisele, on meil päris palju.»



Samuti on meil laialt levinud tarbijamentaliteet, mis suurendab riski, et lapsed ja noored neiud võivad lasta end raha eest seksuaalselt ära kasutada, kuna ihaletakse ilusamat elu. Sama fenomeni esineb ka rikkamates Euroopa riikides. «Kõik need on riskimomendid. Ja oluline tõsiasi on see, et meil on olnud päris palju pedofiiliajuhtumeid,» ütles Roomeldi.



Ta tõdes, et pedofiile on kõigis riikides, aga kui naaberriik Rootsi on ära keelanud raha eest seksuaalteenuste kasutamise ning sama teed on minemas ka Soome, siis peavad sealsed seksuaalteenuste ostjad, kelle sekka juhtub ka alaealistega seksi ihalevaid inimesi, mujale sõitma.



Tavaliselt jõuavad nad oma soovidega lähiriikidesse. «Ka meie viimase aja kõnekamad pedofiiliajuhtumid räägivad sellest, et tundes jalgealuse tulisemaks muutumist oma kodumaal, sõidetakse välismaale, kus loodetakse anonüümsusele ja sotsiaalse kontrolli puudumisele,» tõi Roomeldi näiteks nii Toomas H. Liivi kui ka Kaur Hansoni, kes reisisid korduvalt oma ohvritega välismaale.



Täna kell 14 korraldab tugikeskus Tartu kohtumajas ka lasteseksiturismi-teemalise teabepäeva, kuhu on tasuta osalema oodatud kõik turismiettevõtted, reisikorraldajad ja hotellide esindajad. Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Raul Heido räägib ka seadustest, mida turismiga seotud ettevõtted peaksid teadma seoses laste kaitsmisega turismis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles