Uuring: abielu on tervisele hea

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abielus inimesed põevad väiksema tõenäosusega depressiooni, rahutust või tarbivad vähem uimastavaid aineid.
Abielus inimesed põevad väiksema tõenäosusega depressiooni, rahutust või tarbivad vähem uimastavaid aineid. Foto: Caro / Scanpix

Uus-Meremaa teadlased korraldasid rahvusvahelise uuringu, mis kinnitas, et abielu on vaimsele tervisele hea.


Uuringuga, mis kaasas pea 34 500 inimest 15 riigist, leiti, et abielus inimesed põevad väiksema tõenäosusega depressiooni, rahutust või tarbivad vähem uimastavaid aineid, vahendab

Physorg

Uus-Meremaa kliinilise psühholoogi Kate Scotti sõnu.

«Meie uuring viitab sellele, et abielusuhe soosib nii naiste kui meeste vaimse tervise heaolu ning abielulahutusest tulenev kannatus ja segadus võib aga inimese muuta vaimsetele häiretele haavatavaks,» rääkis Scott.

Lahutamist ja leseks jäämist seostatakse suurenenud riskiga vaimsete häirete tekkimisel, meestel puhul pigem depressiooniga ning naistel alkoholi ja narkootikumide kuritarvitamisega.

«Võrreldes mitte abiellumisega on abiellumine nii naiste kui meeste vaimse tervise seisukohalt hea,» selgitas Kate Scott.

Uuringus leiti veel sedagi, et mehed kogesid esimese abielu jooksul väiksema tõenäosusega depressiooni kui naised. Scotti sõnul võib see tuleneda asjaolust, et naised järgivad esimesel korral suurema tõenäosusega traditsioonilist abikaasa rolli.

Abiellumine vähendas naiste puhul uimastavate ainete kuritarvitamise riski rohkem kui meestel. Scott seletas, et see võib tuleneda asjaolust, et naised lõpetavad alkoholi tarbimise kohe, kui nad rasedaks jäävad ega joo senikaua, kui lapsed on väikesed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles