Lugeja küsib: kas valget värvi vilkureid võib tavasõiduk kasutada?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi vilkureid müüakse, siis erasõidukil neid müüa ei tohi.
Kuigi vilkureid müüakse, siis erasõidukil neid müüa ei tohi. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

«Teatavasti on kriminaalselt karistatav alarmsõiduki tähistuse ebaseaduslik kasutamine, sh värvilahendus, sireen, vilkurid. Kui alarmsõidukid kasutavad siniseid vilkureid, siis kas tavasõidukitel on õigus kasutada valgeid vilkureid? On ju lausa sellised olemas ja täiesti müügis. Kas valget värvi vilkureid võib tavasõiduk kasutada ja kas sellise värvusega vilkurite kohta on üldse seaduslikku seletust?» küsib lugeja.

Vastab vandeadvokaat Maano Saareväli advokaadibüroost Sirk ja Saareväli.

Majandus- ja kommunikatsiooniministri 13.06.2011. a määruse nr 42 «Mootorsõiduki ja selle haagise tehnonõuded ning nõuded varustusele» lisa 1 kohaselt sõidukile on lubatud paigaldada ainult koodides 202–224 ja 1002 käsitletud valgustus- ja valgussignalisatsiooniseadmeid. Täiendavalt võib sõidukile paigaldada valgustus- ja valgussignalisatsiooniseadmeid, mille paigaldamise kohustus tuleneb liiklusseaduse § 73 lõike 11 või teeseaduse § 10 lõike 2 alusel kehtestatud nõuetest. Ükski märgitud normidest ei käsitle valgeid vilkureid. Seega ei ole sõidukil muude valgustus- või valgussignalisatsiooniseadmete, kui ülalmärgitud õigusnormides nimetatud, kasutamine lubatud.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles