Mahla- ja moositööstused aiapidajate õunu ei taha

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunad.
Õunad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Suuremad tööstused on aeg-ajalt ikka kohalikelt aiapidajatelt õunu kokku ostnud, kuid tänavu seda pigem ei tehta. Paljud aiapidajad on aga hädas õunauputusega.

«Hoolimata sellest, et õunu on tänavu Eestimaal rohkesti, me enam kohalikelt aiapidajatelt mahlaõunu kokku ei osta,» ütles Põltsamaa Felixi turundusdirektor Marek Viilol. «Oleme lihtsalt niimoodi otsustanud,» põhjendas ta napisõnaliselt. Viimati ostis Põltsamaa Felix kohalikelt suurtes kogustes õunu 2011. aasta sügisel, makstes õunakilo eest 10 eurosenti.

AS Salvest juhatuse liige Lauri Betlem sõnas, et nii nagu eelnevatel aastatel, ostab Salvest ka tänavu õunu ühelt kindlalt partnerilt. «Eraisikutelt ja väiketarnijatelt me õunu kokku ei osta,» kinnitas Betlem. Ühe pikaajalise tarnija kasuks on Salvest otsustanud seetõttu, et tootmises on vaja stabiilse ja kõrge kvaliteediga toorainet. «Nii saame olla kindlad, et õun on alati sama maitse ja välimusega ning seetõttu meie retseptidesse sobiv,» möönis Viilol.

ASi Rõngu Mahl tegevdirektor Anu Annus tõdes, et nemad võtaksid eraisikutelt ubinaid hea meelega vastu, kuid neil ei ole vastavaid seadmeid, et õuntest kvaliteetset toormahla teha. Viimati ostis ettevõte aiapidajatelt õunu ligi kümme aastat tagasi. «Õuntest mahla tegemine käib tehnoloogiliselt hoopis teistmoodi kui marjadest,» ütles Annus. Hetkel ostab Rõngu Mahl kokku aga pohlasid ja jõhvikaid. «Augusti lõpus maksime pohlakilo eest kaks eurot, hetkel maksame vähem, kuid kahjuks ei oska ma täpset hinda öelda,» lisas Annus.

Kümme eurosenti

Õunu ostab aga kokku Valgamaal Aakres asuv moositööstus Bacula. Ettevõtte juhataja Vahur Vuks ütles, et õunu saab küll veel tuua, kuid ainult eelregistreerimisega. Moositööstusel ei ole minimaalset vastu võetavat kogust kehtestatud. «Võib tuua kaks kilo või mitu kasti korraga,» märkis Vuks. Õunu võetakse vastu esmaspäevast neljapäevani, vahel ka esmaspäevast kolmapäevani. Õunapüreed müüb Bacula piima- ja kondiitritööstustele, aga ka suurköökidele.

Sel nädalal maksab Bacula ühe õunakilo eest kümme eurosenti. «Fikseeritud hinda ei ole. Kui kaupa ei tule, siis pakume rohkem,» sõnas Vuks. «Varume ka muud, nii jõhvikaid, astelpaju, ebaküdooniat kui ka riisikaid. Nii et kõik on oodatud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles