Lugeja küsib: kui suur oleks õiglane elatisraha, kui isal on korralik sissetulek?

Tarbija24
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Olen kahte alaealist last kasvatav ema. Laste isaga, kellega olime vabaabielus, oleme kaks aastat lahus elanud. Siiani ei ole ma temalt elatisraha nõudnud, kuna elan lastega tema korteris, mille laenu ta maksab. Kui suur oleks õiglane elatisraha suurus, kui tal on korralik töökoht ja sissetulek. Või kas mul üldse on õigus nõuda elatisraha? » soovib naine teada.

Vastab jurist  Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Kui lapsed elavad alaliselt Teiega, on Teil õigus laste isalt elatist nõuda. Seejuures peab märkima, et laste isa ei ole kohustatud tagama Teile ja lastele elamispinda – tegemist on laste isa vabatahtliku (ja heasoovliku) teoga, millest ta võib igal ajal n-ö loobuda (ilmselt mõjutab laste isa käitumist ka asjaolu, et siiani Te lastele elatist nõudnud ei ole).

Elatise suuruse kindlaksmääramisel tuleb eeskätt lähtuda laste vajadustest, isa sissetulek on kindlasti teisejärguline. Laste vajaduste suuruse kujundavad laste ülalpidamiseks tehtavad kulutused – sinna alla lähevad kulutused eluasemele, söögile-joogile, riietele-jalanõudele ja olenevalt lapse vanusest muule vajalikule.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles