Lugeja küsib: kas joodikust isale on võimalik taotleda lähenemiskeeldu?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

«Olen kasvatanud last üksi üle 10 aasta. Nüüd ilmus välja lapse isa. Üritasime mõnda aega koos elada. Eluaseme ja lapse kasvatamisega seotud kulud jäid endiselt minu kada. Tema rahaline panus on olnud naeruväärne. Tegemist on kroonilise alkohoolikuga, kelle joomatuurid on muutnud koduse olukorra väljakannatamatuks. Ta käitub agressiivselt ja ebaadekvaatselt, on ohtlik teistele ja iseendale. Väljakolimisest ei taha kuuldagi. Kas sellisele inimesele on võimalik taotleda lähenemiskeeldu ja kuidas nõuda elatisraha, kui tegemist on vallaslapsega?» küsib lugeja.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Lähenemiskeeld kui selline on olemuselt isiku isiklike õiguste väga oluline piirang, millest tulenevalt ei rahuldata taotlusi lähenemiskeelu kohaldamiseks kergekäeliselt. Lähenemiskeelu määramine eeldab reaalse ohu olemasolu või reaalset ähvardust isiku suhtes ja seda kohaldatakse üksnes juhul, kui kohus leiab, et see on vältimatu.

Lähenemiskeelu kohaldamise taotlemiseks peate pöörduma vastava avaldusega kohtu poole.

Kui lapse bioloogilist isa ei ole lapse sünniakti kantud, ei ole võimalik temalt kohtu kaudu elatist nõuda. Elatisraha nõudmiseks peab kohus eelnevalt tuvastama lapse isa ja alles seejärel on võimalik temalt välja mõista igakuine elatisraha lapsele. Isaduse tuvastamise nõude ja elatise väljamõistmise nõude saab esitada samaaegselt.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles