Sel kuul on haiglasse sattunud juba kolm pesugeeli kapsleid söönud last

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lastehaigla.
Tallinna lastehaigla. Foto: Toomas Huik

SA Tallinna Lastehaigla kommunikatsioonijuhi Tiina Eieri kinnitusel on viimase kolme nädala jooksul lastehaiglas abi saanud kolm väikelast, kes said mürgistuse pesugeeli kapslite tõttu. Seda on rohkem kui tavaliselt.

Sellest, et pesukapslite mürgistused on jõudnud Eestisse, teatas terviseamet mullu detsembris. Lapsed leiavad neid kapsleid/padjakesi tavaliselt põrandale asetatud tootekonteinerist ja neile meenutavad erksavärvilised pesukapslid muidu turvalisi geel-närimisrõngaid, komme ja mänguasju, mida närivad ja millega mängivad.

Pesugeelid on alates möödunud aasta detsembrist põhjustanud mitmekümneid mürgistusjuhtumeid – paljud õnnetused juhtuvad alla kolmeaastaste lastega.

Terviseameti andmetel on peamisteks geelkapslitest tingitud mürgistussümptomiteks koheselt tekkiv tugev oksendamine ja köha, võimetus neelata, uimasus, teadvuskadu ning silma sattumisel tugev silmaärritus.

Geelkapslid lagunevad kergesti, mille tulemusena lapse nägu, käed ja suu on kaetud geeliga. Kuigi toote pH näit võib olla 7-9 (ärritav), on see siiski laste limaskestadel põhjustanud mujal maailmas ka söövitusi ja kõriturset.

Esmaabi puhul tuleb lapse geeliga kaetud keha piirkonnad kiiresti veega puhtaks pesta ja püüda väikeste lonksude kaupa anda juua vett. Täpsemaks juhendamiseks, lapse terviseseisundi hindamiseks ja edasiseks ravisoovituseks saab helistada ööpäevaringselt mürgistusinfoliini telefonil 16662.

Viimastel aastatel on üle maailma mürgistusteabekeskused raporteerinud tuhandetest kõnedest Euroopas ja Ameerikas, kus alla viieaastased lapsed on saanud tõsise mürgistuse uudsetest pesugeelikapslitest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles