Uuring: Ginkgo biloba ei paranda mälu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ginkgo biloba on populaarne vanemate inimeste seas, kes loodavad seda kasutades mälu parandada. Pildil stseen etendusest Londoni Savoy teatris.
Ginkgo biloba on populaarne vanemate inimeste seas, kes loodavad seda kasutades mälu parandada. Pildil stseen etendusest Londoni Savoy teatris. Foto: KINGWILL Marilyn/KINGWILL Marilyn/ArenaPAL
Hiina meditsiinist tuntud hõlmikpuu ehk Ginkgo biloba esktrakt ei aita mälu parandada, näitab uuring.

Ehkki tuhanded inimesed kasutavad hõlmikpuust saadud tooteid just sel eesmärgil, pole taime väidetavatel mälu parandavatel omadustel teaduslikku tõestust, kirjutab Daily Mail.

Sellele järeldusele jõuti kuue aasta jooksul kolme tuhandet 72-96 aasta vanust inimest uurides. Pooled neist võtsid kaks korda päevas hõlmikpuu ekstrakti sisaldavaid tablette, pooled aga platseebot.

Siiani arvati, et hõlmikpuu mälu parandav toime tuleneb sellest, et temas leiduvad ained ergutavad aju vereringet. Pittsburghi ülikooli teadlased leidsid aga, et hõlmikpuu ekstrakt ei aeglusta kognitiivsete võimete langust ega paranda ka keele, mälu, tähelepanu ja muude ajufunktsioonidega seotud näitajaid. Nendes valdkondades said samu tulemusi nii hõlmikpuutablette kui platseebot võtnud osalejad.

Uuringut juhtinud Beth Snitz ütles, et tegu oli siiani suurima hõlmikpuu toimet puudutava uuringuga.

«Ginkgo bilobat müüakse väga palju ja seda kasutatakse lootuses, et see vähendab, ennetab või lükkab edasi kognitiivsete võimete langust, mis kaasneb vananemise ja neurodegeneratiivsete haigustega nagu Alzheimeri tõbi,» ütles Snitz.

«USAs ja eriti Euroopas on Ginkgo biloba vaat et levinuim taimne preparaat, mida kasutatakse vanusega kaasneva kognitiivsete võimete languse ennetamiseks,» lisas uurija.

«Kuid me ei leidnud mingit tõestust, et see vanemate inimeste kognitiivsete võimete langust aeglustaks,» tõdes Snitz.

Siiani arvati, et lisaks aju verevarustuse parandamisele mõjub hõlmikpuu ka antioksüdandina, vähendades organismis ohtlike kemikaalide hulka.

Ravimilaadsetes preparaarides kasutatav hõlmikpuu kasvab Hiina keskosas ning sealses meditsiinis on taime kasutatud juba vähemalt 5000 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles