Praegune lumekogus ei tohiks katuseid lõhkuda

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohev lumi ei tee majakatustele liiga.
Kohev lumi ei tee majakatustele liiga. Foto: Caro / Scanpix

Praegune paks lumekiht ei tohiks korralikult ehitatud majadele ja nende katustele liiga teha, sest õues on parajalt külm ning lumi kohev.

Nii kinnitas Postimehele ehitusjärelevalvega tegeleva firma Ehitusekspertiisibüroo juhataja Teet Sepaste. Tavaliselt arvestatakse katuse lumekoormuseks 120 kilogrammi ruutmeetri kohta ja sellise koormuse ületamiseks peaks praegust kohevat lund olema kaks korda rohkem.

Kuid sellest hoolimata on Ehitusekspertiisibüroo töötajad ka sel talvel lume raskuse all kokkuvarisenud katuseid näinud ja nendel puhkudel on enamasti olnud tegemist ehitusvigadega.

Tavalistel majaomanikel soovitas Sepaste katused siiski puhtaks rookida, sest sula saabudes võib praegune kohev lumi muutuda ohtlikuks. Sulalumi ummistab tihtilugu veerennid ja nii võivad lamekatustele tekkida üsna korralikud basseinid. Lumi võib probleeme tekitada ka siis, kui ilm päris sulale ei pööra, vaid kord sulatab ja kord külmetab.

Esmajärjekorras tuleks Sepaste nõuande järgi katuselt koristada räästapealne lumi, sest see võib raskeks muutudes lõhkuda veerenni või moodustada sulades jalakäijatele ohtlikke jääpurikaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles