Kolmandik eestimaalastest põeb pikaajalisi haigusi

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Sotsiaalministeeriumi ja haigekassa tellimusel läbi viidud küsitlusest selgus, et kolmandik 15- kuni 74-aastastest Eesti elanikest põeb pikaajalisi või kroonilisi haigusi ning enamik neist peab oma haigust igapäevategevusi piiravaks.


Ootuspäraselt on pikaajalisi haigusi põdevaid inimesi arvukamalt eakamate seas: 50- kuni 64-aaastastest põeb pikaajalisi/kroonilisi haigusi või omab muud pikaajalist terviseprobleemi 52 protsenti, 65- kuni 74-aastastest 64 protsenti.  

Pea pooled küsitletud hindavad oma tervislikku seisundit kas väga heaks või pigem heaks. Keskmiseks peab oma tervislikku seisundit mõnevõrra väiksem hulk inimesi ehk 42 protsenti küsitletutest, pigem halvaks või väga halvaks kümnendik elanikest.

Ootuspäraselt mõjutab hinnangud kõige enam vastaja vanus: nooremad inimesed peavad oma tervislikku seisundit oluliselt paremaks kui eakamad inimesed.

Viimase 12 kuu jooksul on oma eluviise tervislikumaks muutnud 43 protsenti eestimaalastest, ebatervislikumaks aga 8 protsenti. Eluviiside muutumine ebatervislikumaks väljendub enamasti kehalise aktiivsuse vähenemises ning toitumise muutumises ühekülgsemaks.

Kõikidest küsitletutest on 4 protsenti olnud kehaliselt vähem aktiivsed, sama paljud on hakanud toituma varasemast ühekülgsemalt, 1 protsent on alustanud suitsetamist ning 1 protsent suurendanud tarbitava alkoholi kogust nädalas.

Oma eluviiside tervislikumaks korrigeerimine on naiste seas sagedasem kui meeste seas, 15- kuni 24-aastaste seas sagedasem kui vanemate seas, eestlaste seas sagedasem kui mitte-eestlaste seas, kõrgema haridustasemega inimeste seas sagedamini kui madalama haridustasemega inimeste seas.

Uuringu viis perioodil 14. oktoobrist 4. novembrini 2009 läbi Turu-uuringute AS. Kokku küsitleti 1500 eestimaalast vanuses 15-74, küsitlusmeetodiks olid silmast silma intervjuud vastajate kodudes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles