Tarbijakaitse hoiatab ebaausa jalatsifirma eest

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tarbijakaitseamet lisas taas musta nimekirja jalanõude müügiga tegeleva ettevõtte Morande Shoes OÜ, kes ei ole täitnud tarbija kaebustekomisjoni otsust.

Ettevõttele kuuluvad Dream Kinga, La Vita ja Vip Kinga kauplused. Ameti teatel ostis tarbija kauplusest Dream King naiste saapad, millel peale ühekordset kandmist tuli lahti ilupannal. Kaupleja sõnul ei ole tegemist tootmisveaga. Tarbija konsulteeris sõltumatu eksperdiga, kes tuvastas jalanõudel veel mitmeid vigu. Kuna kaupleja ekspertarvamusega ei nõustunud, esitas tarbija avalduse tarbija kaebustekomisjonile.

Istungil osalenud ekspert jõudis järeldusele, et saabastel on olulised tootmisvead. Komisjon otsustas rahuldada tarbija nõude saada tagasi saabaste maksumus. Hetkel on Morande Shoes OÜ tarbijakaitseameti mustas nimekirjas kaheksal korral. Viimati kanti ettevõte sinna juulikuus. Siis ütles tarbijakaitseameti avalike suhete osakonna spetsialist Epp Joala, et antud firma näitel on tõepoolest ühe ettevõtte kohta sissekandeid mustas nimekirjas suhteliselt palju.

Joala sõnul on must nimekiri mõeldud tarbijate teavitamiseks ja hoiatamiseks ettevõtjate eest, kes ei täida seaduses tulenevaid kohustusi, sh ei täida tarbijakaebuste komisjoni otsuseid.

Kuna iga komisjoni otsus on juhtumipõhine, siis kantakse nimekirja kõik ettevõtjad, kes tema suhtes tehtud otsust ei täida. «Sellest tulenevalt ei ole firmade nimekirja kandmise kordade arv piiratud,» sõnas Joala.

Nimetatud ettevõtja osas oli eelmisel aastal menetluses kokku üle 20 tarbija kaebuse. Joala sõnul võib sellest järeldada, et paljud kaebused on leidnud siiski lahenduse ka enne komisjoni jõudmist. «Ainuüksi seetõttu, et kaupleja ei täida tarbijakaebuste komisjoni otsust, ei ole alust kustutada või piirata ettevõtte MTR registreeringut,» lisas Joala.

Ameti praktikas ei ole varasemalt olnud selliseid ettevõtteid, kes oleks musta nimekirja nii mitmeid kordi sattunud. Pigem on Joala sõnul firmad nimekirja sattumisel end parandanud, sealhulgas on paljud seejärel komisjoni otsust täitnud.

«Hoiame ameti poolt siiski ettevõtja tegevust kõrgendatud tähelepanu all ning vajadusel analüüsime veelkord läbi kõnealused täitmata otsused,» lausus Joala. Kauplejaid, kes on korduvalt jätnud tarbijatele kauba tarnimata või raha tagastamata, hoitakse nimekirjas üks aasta.

Vaata komisjoni otsuseid mittetäitnud ettevõtete nimekirja siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles