Rootsi šokolaadidest leiti keelatud antibiootikumi

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kex šokolaad.
Kex šokolaad. Foto: Fragment cloetta.com lehelt

Rootsi magusatootjad peatasid teatud šokolaadide tootmise, kuna tooted sisaldasid Euroopa Liidus keelatud antibiootikumi klooramfenikooli.

Klooramfenikool on tuntud antibiootikum, kirjutab The Local. Tänapäeval kasutatakse seda peamiselt silmahaiguste ravimisel. Euroopa Liidu veterinaarpoliitikas on klooramfenikool keelatud. Riigid kontrollivad saasteainete seireprogrammi raames loomset päritolu toitu, näiteks piima ja liha. Klooramfenikooli on Euroopas leitud näiteks piimapulbrist.

Rootsi firmad Cloetta ja Göteborgs Kex peatasid klooramfenikooli sisalduse tõttu ajutiselt Smörgåsrån küpsiste, Sportlunch batoonide ja Kex šokolaadibatoonide tootmise.

Ei ole ohtlik

Rootsi toiduameti kinnitusel oli klooramfenikooli tase toidus nii madal, et see ei põhjusta tarbijatele mingit ohtu. Seetõttu ei ole tootjad kohustatud tooteid poodidest eemaldama.

Mõned nädalad tagasi teatas üks tarnija Cloettale, et ensüümisegu, mida kasutati vahvlimaiustustes Kexchoklad ja Sportlunch, sisaldas vähesel määral antibiootikumi, selgitas Tarbija24le Cloetta pressiesindaja Jacob Broberg, kes lisas, et see ei ole seadusega ega ka lepingus tarnijaga lubatud. Seetõttu otsustati maiustuste tootmine ja tarnimine ajutiselt peatada. Tänaseks on antibiootikumi sisaldanud segu tööstusest kõrvaldatud ja maiustuste tootmine jätkub.

«Oluline on mainida, et tarbijale ei ole toode ohtlik, kuna antibiootikumi sisaldus on minimaalne. Ka Rootsi toiduamet on nii otsustanud, mistõttu ei pidanud me tooteid poodidest tagasi kutsuma,» lisas Broberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles