Kui vanalt tohib kohvi jooma hakata?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv.
Kohv. Foto: Karli Saul/SCANPIX

Kohvi ei soovitata eelkooliealistele ja algklasside lastele, kuid ka teised alaealised võiksid seda tarbida harva ning piimaga pooleks.

Tervise Arengu Instituudi portaalis toitumine.ee kirjutab toitumisekspert Tagli Pitsi, milline on sobiv vanus kohvi joomisega alustamiseks. Pitsi sõnul ei soovitata kohvi lastele selle suhteliselt suure kofeiinisisalduse tõttu. Tavaline presskannu-, filtri- või masinakohv sisaldab kofeiini umbes 60 milligrammi 100 milliliitri kohta.

Alla 40 kilogrammi kaaluvate laste puhul on teada, et kofeiini tarbimisest tulenevad kõrvalnähud (peamiselt seotud kesknärvisüsteemiga - ärrituvus, unetus jms) ilmnevad siis, kui laps saab kofeiini üle 2,5 mg ühe kehakaalu kilogrammi kohta. Seega näiteks 20 kg kaaluv laps võiks päevas kokku saada 50 mg kofeiini (ca 80 g kohvi). Samas saab aga sellise koguse kofeiini ka näiteks 380 ml koolajookidest, 200 ml teest, 200 g piimašokolaadist või 70 g tumedast šokolaadist. Üle 40 kg kaaluvatel noorukitel ei tohiks päevane saadav kofeiinikogus ületada 100 mg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles