Paberivaba ARK saadab juhilubadele järele Tallinna

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maanteeameti riiklik sõidueksam mootorsõiduki juhtimisõiguse omistamiseks.
Maanteeameti riiklik sõidueksam mootorsõiduki juhtimisõiguse omistamiseks. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tartu autoregistrikeskusesse (ARK) pöördunud värsket autojuhti jahmatas teade, et juhiload ootavad teda hoopis Tallinnas. Maanteeamet tunnistab, et Paberivaba ARKi keskkond võib tekitada segadust.

Värske juhilubade omanik seadis 17. septembril sammud Tartu ARKi, et kätte saada kauaoodatud juhiload. Üllatuslikult teatas talle klienditeenindaja, et tema dokumendid ootavad teda Tallinnas. «Küsin siis, et kuidas nii. Vastati, et ju ma olen paberivabas ARKis nii soovinud,» meenutas ARKi külastanud naine oma Facebooki profiilil.

Autojuht uuris seejärel ARKi klienditeenindajalt, miks ta peaks seesuguse avalduse tegema, kui märkis igale poole mujale, et ajab asju Tartus. «Selle peale tuleb vastus, et ega ma ise polekski saanud seda muuta, internetis on valik vaikimisi Tallinna peal,» teatas autojuht imestunult.

Juhilubade omanik selgitas Tarbija24-le, et registreerus teooriaeksamile internetis Paberivabas ARKis ja kui oli eksami ära teinud, läks ka kohe Tartu ARKi büroos sõidueksamile. Kui naine sõidueksamilt tuli, andis eksamineerija talle täidetuna koolitunnistuse, millega tal oli õigus sõita 17. septembrini. Seega oli tal auto juhtimiseks kindlasti tarvis saada kätte juhiload.

«Ma olen enam kui kindel, et valisin internetis igal pool kättesaamise kohaks Tartu, mis tähendab, et see kas läks kuidagi tagasi Tallinna peale või oli see valik niimoodi ära peidetud, et oleksin muutmiseks spetsiaalselt pidanud veel mingi lehe avama,» kirjeldas autojuht.

Tallinn on salvestatud vaikimisi

Maanteeameti eksamiosakonna peaspetsialist Tarmo Terreping selgitas, et B-kategooria juhtimisõiguse taotlemisel esmaõppe korras on võimalik esitada avaldus juhtimisõiguse saamiseks ja esmase juhiloa väljastamiseks Paberivaba ARK keskkonnas. Taotluses märgitakse ära nii tervisetõendi kui ka koolitustunnistuse andmed.

Terreping tunnistas, et juhilubade kättesaamise kohana on Paberivabas ARKis tõepoolest vaikimisi salvestatud Tallinn. «Viimane lahter on «Juhiloa soovin kätte saada» ning rippmenüü valik, mis on vaikimisi tõesti Tallinna kui kõige suurema klienditeenindusega büroo peale salvestatud,» sõnas ta ja nentis, et ka kõnealuse kliendi avaldusel on märgitud juhiloa väljastamise kohana Tallinn.

«Juhtimisõiguse taotleja saab Paberivaba ARKis taotluse andmed ning ka eksami toimumise aja üle kontrollida. Kui on tekkinud viga, siis tuleb pöörduda liiklusregistri büroo teenindaja poole, et andmeid muuta. Samuti saab kontrollida Paberivaba ARKst, kas juhiluba on valmis ning milles büroos väljastatakse,» selgitas Terreping.

Kui tõesti selgub, et juhiluba on tellitud valesse büroosse, saab Terrepingi sõnul liiklusregistri büroos või e-posti teel digiallkirjaga kinnitatud avaldusega paluda juhiluba teise büroosse saata. «Eesti piires on see tasuta, kuid arvestada tuleb paaripäevase ooteajaga,» möönis ta.

«Hetkel arendatavas uues Paberivaba keskkonnas parandatakse sellised kohad ära, mis võivad segadust tekitada,» lubas Terreping.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles