Karskusliit: alkoholipoliitika kinnitamisega ei tohi rohkem venitada

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis sureb alkoholi joomise tagajärjel kõige rohkem inimesi.
Eestis sureb alkoholi joomise tagajärjel kõige rohkem inimesi. Foto: Toomas Huik.

Eesti Karskusliit saatis täna avaliku pöördumise riigikogu ja valitsuse liikmetele, kutsudes üles kinnitama riikliku alkoholipoliitika põhimõtete dokumenti ning rakendama nende põhimõtete alusel terviklikku alkoholipoliitikat.


Karskusliit viitab dokumendile, mis on sotsiaalministeeriumi kodulehel juba terve aasta ning mille sotsiaalministeerium pidi eelmise koalitsioonileppe kohaselt ette valmistama 2007. aasta neljandas kvartalis. «Siiamaani ei ole valitsus seda kinnitanud, millele viitas novembri lõpus ka justiitsministeerium,» nentis liit oma avalduses.

«Üldiste hinnangute kohaselt suri selle sajandi esimesel kümnendil alkoholi tarvitamisega seonduvalt umbes 20 000 inimest,» ütles Eesti Karskusliidu esimees Lauri Beekmann.

«Samamoodi jätkates võime ilma raskusteta ennustada, et sama palju kaasmaalasi kaotame alkoholile ka järgmise 10 aastaga. Me vajame süsteemset ja terviklikku alkoholipoliitikat. Selle dokumendi sisu on hea ja me kutsume valitsust seda kinnitama. Tegime mõned täiendavad ettepanekud, sest alkoholipoliitika peab arenema, et inimesed, eriti lapsed ja noored, oleksid maksimaalselt kaitstud alkoholi tarvitamisest tuleneva kahju eest,» lisas Beekmann.

Ettepanekutena kutsus karskusliit pöördumises kaaluma alkoholireklaami lauskeelustamist, kehtestama riiklikku jaemüügi monopoli süsteemi ning vähendama alkoholi hinna tõstmisega selle taskukohasust.

Pöördumise üheks eesmärgiks oli ka tutvustada Euroopa Komisjoni ja teadusasutuste raporteid möödunud aastast, mille sisuks on alkoholipoliitiliste meetmete analüüs.

Möödunud kevadel näiteks avaldas Euroopa Komisjon teadlaste töörühmalt tellitud raporti, mis rõhutas, et alkoholireklaam suurendab alaealiste alkoholi tarvitamist.

Karskusliit kutsub riigikogu ja valitsust rajama riikliku alkoholipoliitika teaduspõhisele infole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles