Eesti astub energiajookide vastu teavitustöö ja kokkulepetega

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajoogid.
Energiajoogid. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Energiajookide müügi ja reklaami piiramine seadustega on põllumajandusministri Helir-Valdor Seederi kinnitusel väga äärmuslik, kuid võimalusi energiajookide tarbimise piiramiseks on ka teisi.

«Olukord ei ole katastroofiline, aga probleem on olemas,» nentis põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tänasel energiajookide tarbimist tutvustaval pressikonverentsil. Seederi arvates peaks põllumajandusministeerium koostöös sotsiaal- ja haridusministeeriumiga panustama teavitustöösse, et energiajooki ei tarvitataks janu kustutamiseks või ei aetaks segi näiteks spordijookidega. Samuti on Seederi arust võimalikud vabatahtlikud kokkulepped kaupmeestega energiajookide müügi piiramiseks.

Kuna regulaarsete energiajookide tarvitajate osakaal on üldhariduskoolides suurim 15-17-aastaste seas ning suurem osa energiajooke tarvitavatest õpilastest alustavad tarbimist vanuses 10-15 aastat, siis võiks Tervise Arengu Instituudi (TAI) andmetel põhiline teavitustöö energiajookidest olla suunatud seitsmenda kuni kümnenda klassi õpilastele ning ennetav teavitustöö võiks alata juba hiljemalt teises-kolmandas klassis.

Läti ja Leedu tahavad piirata seadusega

Kuna uuringust selgus, et inimesed tarbivad energiajooke ka seoses füüsilise koormusega või alkoholi juues, siis peaks TAI hinnangul ka säärastest ohtudest rohkem rääkima. Veel usub TAI, et müüdavate energiajookide pudelite maht võiks olla maksimaalselt 300 ml, kuna noorte päevane maksimaalne soovituslik kofeiinikogus ei tohiks ületada 100 mg.

Energiajookide müügi ja reklaami piiramine seadusega on Seederi kinnitusel väga äärmuslik ning mõnda head eeskuju ei ole Euroopa Liidust võimalik ka leida. Soomes, Rootsis ja Austrias on Seederi sõnul näiteks soovituslikud kofeiini piirnormid karastusjookidele. Ka Hispaania ja Itaalia on teavitanud eelnõust, millega sätestatakse kofeiini sisalduse piirnormid. Prantsusmaal kehtis 12 aastat näiteks Red Bull energiajoogi müügikeeld, mis 2008. aastal tühistati. Läti ja Leedu menetlevad eelnõusid, millega kavatsetakse ära keelata energiajoogid alla 18-aastastele. Eelnõud on Seederi kinnitusel aga saanud liikmesriikide ja Euroopa komisjoni tugeva kriitika osaliselks, kuna piiravad kaupade vaba liikumist ja on ebaproportsionaalsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles