Lugeja küsib: kas pidev infrapuna-soojuskiirguri lähedus kahjustab loodet?

, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedad peavad oma tervist väga hoidma.
Rasedad peavad oma tervist väga hoidma. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Kas raseduse ajal pidevalt ruumis soojendava infrapuna-soojuskiirguri läheduses viibimine võib olla lootele kahjulik?» uurib tulevane ema.

Vastab Eesti ämmaemandate ühingu juhatuse liige Made Bambus.

Infrapunakiirgus on elektromagnetkiirgus. Kõik esemed ja kehad kiirgavad katkematult elektromagnetlaineid. Elektromagnetkiirguse spekter on lai: alates 10–12-meetrisest lainepikkusest kuni raadiolaineteni. Teatud lainepikkusega elektromagnetlaineid neelavad kehad hästi ning need läbivad Maa atmosfäärikihi minimaalsete kadudega. Nimetatud lained kuuluvad infrapunakiirguse vahemikku. Infrapunakiirgust nimetatakse ka soojuskiirguseks. Peale soojuskiirgusele kiirgab Päike ka UV-kiirgust (ultraviolettkiirgus), infrapunakiirgurid seda ei kiirga.

Infrapunakiirgust ei peeta teratogeenseks ehk loote väärarenguid põhjustavaks, samuti pole ruumide soojusallikatel otsest toimet inimese kehapinnale, nagu on infrapunasaunas. Soojuskiirgurid on tavaliselt paigutatud niimoodi, et nende produtseeritud kiirgus hoiaks soojana töötsoonid, ning seepärast on populaarsed kohtsoojenduse lahendused.

Mõistan raseda psühholoogilist häiritust ning soovitan murega pöörduda tööandja poole, sest üldiselt kuulub ümbritseva töökeskkonna ohutegurite kindlakstegemine töötervishoiuteenistuste tegevusvaldkonda. Tööandjad peaksid hindama ohtu või riski vastavalt riigis lubatud piirväärtustele või kui riigisisesed normid puuduvad, siis rahvusvaheliste tunnustatud normidega võrdlemise teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles