Uuring: eestlased on suured kohvijoojad

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv.
Kohv. Foto: Panther Media/Scanpix
Tervise Arengu Instituut (TAI) uuris põllumajandusministeeriumi tellimusel energiajookide, kohvi ja koolajookide tarbimist Eestis 7-45-aastaste elanike hulgas. Selgus, et tööealistest joob kohvi igapäevaselt 63 protsenti.

Uuritavad jagunesid kolme gruppi: esimese grupi moodustasid 1.-6. klassi õpilased, keda oli 451. Teine grupp koosnes 7. -12. klassi üldhariduskoolide õpilastest, kutseõppeasutuste ja kõrgkoolide õpilastest, keda oli kokku 2766. Kolmas grupp esindas tööealist elanikkonda ning sinna kuulusid inimesed vanuses 16 kuni 45 aastat (900 vastajat).

Kui vaadata igapäevaste kohvijoojate hulka, siis kolmandast grupist moodustasid need tervelt 63 protsenti, teisest grupist 23 protsenti ning esimeses grupis oli igapäevaseid kohvijoojaid  4 protsenti.

Juuakse peamiselt filtri- või kannukohvi. Need, kes kohvi vähemalt kord nädalas endale lubasid, jõid päevas kolmanda grupi puhul keskmiselt 416 ml, teise puhul 301 ml ning esimese grupis 216 ml.

Näiteks igapäevaste koolajookide joojate osakaal oli kolmandas grupis 2 protsenti, teises 3 protsenti ning esimeses 1 protsent.

Igapäevaste teejoojate osakaal oli kolmandas grupis 36 protsenti, teises 20 ning esimeses 26 protsenti.

Igapäevaste kohvijoojate hulk teises ja kolmandas grupis ning ka igapäevaste teejoojate hulk kõikides gruppides oli Tervise Arengu Instituudi hinnangul suhteliselt suur, mistõttu võib paljude regulaarsete energiajookide tarbijate hulgas, kes joovad lisaks ka kohvi ja/või teed, esineda kofeiini soovituslike päevaste normide ületamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles