Kangemad täitevedelikud kadusid pärast politseireidi poelettidelt

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaret ja täitepudelid.
E-sigaret ja täitepudelid. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Pärast 11. septembril ravimiameti ja politsei koostöös toimunud reide e-sigarettide kauplustesse Tartus nurisevad e-pläru ostjad, et müüjad enam kangemaid nikotiiniga täitevedelikke letist ei anna.

Tallinnas Kiisa tänaval asuvast E-sigaretipoest kangemaid nikotiiniga täitevedelikke ostma läinud noormees imestas, et kui veel vaid paar nädalat tagasi sai ta letist müüjalt küsides enda kinnitusel nikotiiniga täitevedelikke, siis kolmapäeval neid enam ei antud. «Mulle öeldi, et nüüd on need keelatud,» teatas noormees ja lisas: «Ma olen enne nii Tõnismäe E-sigaretipoest kui ka Kiisa tänava kauplusest kohapealt nikotiiniga pudeleid ju ostnud. Miks enam ei saa?»

E-sigaretipood väidab, et nikotiiniga täitepudeleid pole nad kunagi avalikult müünud. «Võib-olla tarbija ei saanud täpselt aru, kuna kliente on tekkinud nii palju ja massidele pole süsteemi selgitatud, kuid nikotiiniga täitevedelikke pole meil avalikult kunagi müügil olnud. Meil on tänase päevani tellimussüsteem. Tellimussüsteem muutus nüüd lihtsalt kliendile natuke ebamugavamaks,» kommenteeris e-sigarettide poeketi Elgery OÜ juhatuse liige, kes palus oma nime mitte avaldada.

Ravimiamet tegi 11. septembril Tartus kontrolloste kolmes e-sigarettide kaupluses, mille tulemusena on Lõuna prefektuuril praegu menetluses kaks väärtegu. Menetlused on alustatud ravimiseaduse paragrahvi 104 alusel ehk tegu on ravimi käitlemisnõuete ja vahendamisnõuete rikkumisega.

«Kauplustes tehti kontrolloste ning tuvastati, et kliendile müüdi lubatust kõrgema nikotiinisisaldusega e-sigareti täitevedelikku ehk ravimit, omamata seejuures ravimi käitlemise luba,» selgitas politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo pressiesindaja Kerly Peitel.

Peitel lisas, et isikuandmete kaitse seaduse järgi on andmed süüteo toimepanemise kohta enne õigusrikkumise asjas otsuse langetamist delikaatsed isikuandmed. «Seetõttu ei ole võimalik vastata küsimusele, millega identifitseeritakse süüteos kahtlustatav,» teatas ta. 

E-sigaretipoe juhatuse liige nentis, et pärast Tartu reide on kõnealune nikotiini teema taas aktuaalseks tekkinud. «Mõned müüjad tegid ostu vahepeal mugavamaks nii, et inimesed said kauba kätte poest, kui ette tellisid. Aegadega läks see võib-olla liiga lihtsaks. Tegelikult oleme rõhutanud, et nikotiinivedelikud on alati olnud internetimüügis, mitte kunagi letis,» ütles juhatuse liige ja möönis, et nii nagu enne, saab ka praegu nikotiiniga täitevedelikke online-i kaudu tellida. Internetis müümise puhul ei tohi vastav e-pood olla registreeritud lihtsalt Eestisse.

Müüjad muutusid mugavaks

«Ega see olukord on kogu aeg samasugune olnud. Midagi pole muutunud. Inimesed saavad neid endiselt kätte, võib-olla pole see enam nii mugav,» lausus ta.

Ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja Gert Klaasen kommenteeris Tartus tehtud reide nii: «Poepidajatele ei tulnud nõuded üllatusena, kuna neid on korduvalt teavitatud. Keelatud on üle lubatud piiri nikotiini sisaldavate e-vedelike müük – kõiki muid tooteid ja vedelikke võib endiselt müüa.»

Klaasen selgitas, et tööstuslikult toodetud vedelat nikotiini sisaldavaid e-sigareti vedelikke ja tarvikuid on alati olnud keelatud müüa. Alates käesoleva aasta juulikuust on väikese nikotiini sisaldusega e-sigareti tooted määratletud mitteravimina ehk alla 1,5 mg nikotiini toote kohta ei ole ravim ja seda võib müüa.

«Eeltäidetud või ühekordselt kasutatavate e-sigarettide kohta tuleb lisainfot küsida ravimiametist, kuna alla 1-milliliitrise vedeliku puhul tuleb arvestada nikotiini kontsentratsiooniga tootes,» lisas ta.

Euroopa Liidus on Klaaseni sõnul enamikes riikides määratletud nikotiini sisaldusega e-sigaretid ravimina, sarnaselt Eestiga võib olla kehtestatud nikotiinisisalduse piir, mida võib vabalt müüa.

«Oleme veendunud, et e-sigaret on innovaatiline ja jääb turule pikemaks ajaks –võrreldes tavasigaretiga on positiivseid momente. Vaatamata sellele ei saa mööda hiilida reeglitest, mis kehtivad ühtmoodi kõigi jaoks. Ei saa langetada otsuseid pelgalt toote meeldivuse või populaarsuse ajel,» ütles Klaasen.

Klaaseni sõnul oleks ravimiametil väga hea meel, kui e-sigareti tootjad astuksid samme toote seadustamiseks, alustades menetlust ravimi registreerimiseks või taotledes võrdsustamist tubakatoodetega. «Jääb mulje, et e-sigareti tootjatele meeldib jääda halli tsooni – ei soovita saada tunnustatud ravimiks ega tubakatooteks, kuna mõlemal puhul suureneksid kulutused oluliselt ja võib väheneda läbimüük. Palju kasulikum on jätkata reeglite vabalt,» sõnas ta.

Klaasen nentis, et praegu on veel vähe informatsiooni teadusmaailmas aktsepteeritud tasemel tehtud uuringute tulemuste kohta. «Seni, kuni pole teada toote toime inimese organismile, ei saa riskida inimeste tervisega. Võrdse kohtlemise põhimõttest lähtudes jätkame üle lubatud piiri nikotiini sisaldavate e-vedelike müügi piiramist,» märkis ta.

Lähipäevil peaksid avalikuks tulema ka ettepanekud, mis e-sigarettide müüjad on koostanud ja saatnud sotsiaalministeeriumile, et valdkonda paremini reguleerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles