Eilne öökülm laastas saaki

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öökülm võis kõrvitsatele palju pahandust teha.
Öökülm võis kõrvitsatele palju pahandust teha. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Ööl vastu tänast kimbutanud öökülm võis paljude aiapidajate saaki kahjustada või selle koguni hävitada.

«Praegu ei ole enam midagi oodata – sügistöödega tasub ühele poole saada ja saak kiiresti ära koristada,» ütles Eesti maaviljeluse instituudi taimekasvatuse osakonna vanemteadur Malle Järvan, kelle sõnul on sel aastal külm tavalisest varem kohale jõudnud.

Öösel said kõvasti pihta Järvani kasvuhoones olnud tomatid. «Eile korjasin suurema osa ära ja viisin tuppa järelvalmima, kuid neist, mis kasvuhoonesse jäid, enam ilmselt asja ei ole,» tõdes Järvan.

Öökülm ohustab eelkõige soojalembeseid taimi nagu suvikõrvits, tavaline kõrvits ja aedoad. Seega tuleks need aiamaal igal juhul kile või kattelooriga kinni katta. «Ent kui vähegi hoiustamistingimused olemas on, tuleks nimetatud aiasaadused siiski tuppa viia,» toonitas vanemteadur.

Ilutaimed tuppa!

Külmatundlikud ei ole üldiselt mulla sees olevad saadused, näiteks peab külmale kaua vastu pea- ja rooskapsas, porgand, pastinaak, porru ja kartul. Samuti ei juhtu midagi õuntega. «Õuntele öökülm halba ei tee, peaasi, et need üle ei küpse. Maas puu all olevad õunad kõlbavad hoidistamiseks. Kui külm üle on käinud, siis need säilitamiseks enam ei kõlba,» märkis Järvan. 

Öökülmade eest tuleb kindlasti kaitsta ka ilutaimi. «Õrnad lilled nagu näiteks daaliad tuleb kindlasti katta, kuid praegusel ajal soovitaksin taimed siiski soojemasse ruumi viia, kuna paistab, et külmad jätkuvad. On ju väga tülikas neid iga päev õhtuti katta,» rääkis Järvan, kes viis just oma pelargoonid klaasitatud verandale, et neile külm liiga ei teeks.

Kui külm on viljadest üle käinud, kuid vili vormi säilitanud ja lagunemismärke pole, võib neid veel sellegipoolest süüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles