Inimeste säästunipp tekitab gaasimüüjates hirmu

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanade gaasiballoonide täitmine autotanklas on ohtlik.
Vanade gaasiballoonide täitmine autotanklas on ohtlik. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Internetis  jagatavad soovitused, kuidas vana majapidamisgaasi ballooni vedelgaasitanklas täita, on gaasimüüjate kinnitusel plahvatusohtlikud.

«Lasete endale meistrimehel treida vahetüki nn punase vene gaasiballooni täitmiseks ja tankige neid vanu gaasiballoone autode vedelgaasitanklates palju soovite,» kirjutas üks Tarbija24 lugeja. Teise kinnitusel on sellised lisavahendid e-Bays ja autokaravanide netipoodides täiesti legaalselt müügil.

«Gaasitanklasse minnes tuleb hoolitseda, et kaelani vedelat täis ei saa, õhuruum peab jääma,» manitseb ta katsetajaid. Seetõttu võib tema sõnul täiesti tühja ballooni veidi vähem gaasi sisse lasta, kui maht lubaks. Ta lisas, et tanklate omanikele selline tegevus muidugi ei meeldi. Kolmanda lugeja sõnul on Reola Gaasi tanklas väljas hoiatus, et balloonide täitmise eest ähvardab trahv. Kirjutaja on veendunud, et keeld kehtib seetõttu, kuna autogaasi liiter on odavam kui nn kodugaasi liiter, gaasisegu on aga sama. «Ärge siis ballooni autost välja sikutage,» soovitab ta.

Näiteks Alexela tanklates on majapidamisballoonide täitmine keelatud ning trahv sellise tegevuse eest on 1000 eurot.

«Selline tegevus on äärmiselt ohtlik,» rõhutab Reola Gaasi müügiosakonnajuht Marko Jõgis. Mehe sõnul on autogaasi tankur seadistatud tankima gaasi paaki, kus  on olemas automaatsed avariiklapid, mis väiksemagi tõrke korral rakenduvad ning välistavad õnnetuse tekkimise. Majapidamisballoonidel puuduvad aga avariiklapid ning nende tankimist ei ole võimalik kuidagi kontrollida. «Ka ei ole tankur seadistatud balloonide täitmisest tulenevate tõrgete peale reageerima ning tagajärjed võivad olla äärmiselt tõsised,» toonitas ta. Jõgise sõnul täidetakse majapidamisballoone spetsiaalsete seadmetega, mis tagavad õige koguse.

Reola Gaasi juhatuse liikme Jaanus Mumm ütles, et ohutusnõuetest tulenevalt võib gaasiballoone täita kuni 80% täituvuseni. «Ilma spetsiaaltäiteseadmeid ning kontrollkaalu omamata ei ole võimalik õiget ohutut lubatud kogust tagada,» rõhutas ta. Lisaks on vaja täitmisel kontrollida gaasikraani ja klappide hermeetilisust ning balloon tühjendada vanadest gaasijääkidest

«Kokkuvõtlikult on hinnavõit sellise tegevuse tagajärjel olematu ning oht  inimeste eludele ja varale väga suur,» tõdes Marko Jõgis.

Ka teise gaasimüüja, Propaani turundusdirektori Jaan Tuule kinnitusel võib balloone täita ainult vedelgaasi täitejaamas, kuna ilma eriseadmeteta on see toiming väga ohtlik. Tuule sõnul on see tegevus keelatud majandusministri määrusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles