Eesti õunad on Poola omadest kolm korda kallimad

Tarbija24
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunad.
Õunad. Foto: Toomas Huik

Tarbija24 võrdles õunte hindu Selveris, Maximas, Prismas, Comarketis ja Rimis. Selgus, et Eesti õunte eest tuleb ligikaudu kolm korda rohkem raha välja käia kui Poola õunte eest.

«Eesti õun on pisut kallim seetõttu, et ta on kvaliteetsem kui Poola õun,» kommenteeris Rimi pressiesindaja Katrin Bats, kelle sõnul pakub Rimi Poola õuna seetõttu, et ka hinnatundlikule tarbijale oleks oma valik. «Mismoodi Poola kasvatajad oma õunu sedavõrd odavalt toodavad, ei oska kommenteerida. Küll aga on meie jaoks nende sisseostu hind odavaim ning seetõttu saame neid ka sellise hinnaga pakkuda,» rääkis Bats.

«Õunte puhul mängib väga suurt rolli ka kvaliteet (nagu ka muude puu-ja köögiviljade puhul). Ehk siis, kenad kvaliteetsed sordiõunad ongi oma hinnalt kallimad,» lisas ta.  

Eesti õunu näeb poelettidel üsna vähe. Selle põhjuseks on Prisma pressiesindaja Kadri Lainase sõnul see, et Eesti õuna sisseostuhind on jaekettidele oluliselt kallim. «Paraku on ka pakkujaid oluliselt vähem kui globaalselt kokku,» lausus ta. Lainas ütles, et Eesti õunad on siiski juba aastaid olnud Prisma sortimendis ning koostööd tehakse erinevate Eesti tootjatega, et siiski ka kodumaist valikut oma klientidele pakkuda.

Suurpoodide esindajad on ka varem öelnud, et tänavuse hea õuna-aasta tõttu ubinaid poest niikuinii suurt ei osteta ja seetõttu on esindatud vaid mõned sordid õunakasvatajatelt, kellega kauplused juba aastaid koostööd on teinud.

Hinnad (kg)

Selver

Maxima

Prisma

Comarket

Rimi

Tundmatu sort (Eesti)

 

 

 

1,59

 

Kuldrenett (Eesti)

 

0,99

 

 

 

Pamjat Issajeva (Eesti)

 

1,79

1,59

 

 

Lembitu (Eesti)

 

 

1,59

 

 

Krista (Eesti)

0,95

 

1,69

 

1,19 (soodus)

Paradiisiõun laastukorvis

(Eesti/1,5 kg)

2,99

 

 

 

 

Geneva (Poola)

0,7

 

 

 

 

Tundmatu sort (Poola)

 

 

 

0,55

0,69/pakitult 0,55

Macspur (Poola)

 

0,54

 

 

 

Paula Red (Poola)

 

0,64

0,64

 

 

Red Chief (Itaalia)

2,39

 

 

 

 

Golden (Itaalia)

2,25

0,8

 

 

 

Prime Rouge (Itaalia)

2,29

 

 

 

 

Granny Smith

 1,75 (Lõuna-Aafrika)

 

1,25 (Tšiili)

 

2,29

Fuju (Hiina)

1,75

 

 

 

 

Jonagored

1,5 (Holland)

1,39 (Belgia)

1,29 (Belgia)

 

 

Royal Gala (Brasiilia)

1,9

 

2,15

 

1,89

Cripps Pink

1,75 (Brasiilia)

 

1,49 (Tšiili)

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles