Uuring: toores kanaliha on sageli saastunud ohtlike bakteritega

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toore kana pesemine levitab haigustekitajaid.
Toore kana pesemine levitab haigustekitajaid. Foto: SCANPIX

Saksamaa tarbijakaitseorganisatsioon Stiftung Warentest  analüüsis poodides müüdavaid tooreid kanakintse ning avastas, et need on saastunud mitmete tervisele ohtlike bakteritega, seejuures ei allu osa baktereid antibiootikumidele.

Stiftung Warentest avastas, et 20 värskest kanakintsust 12 olid saastunud ravile allumatute bakteritega, kirjutab The Local. Seejuures analüüsiti kanakintse veidi enne, kui lõppes nende parim enne tähtaeg. Viis kanakintsu olid saastunud MRSA bakteriga, mis ei allu antibiootikumidega läbiviidavale ravile. MRSA ei ole tervetele inimestele siiski ohtlik, kuid kui nakkuse saab krooniliselt haige patsient, võib see olla surmav.

Uurimuse kohaselt satub bakter lihale, kuna lindude kasvatamisel kasutatakse antibiootikume.

Analüüside käigus tuli välja, et värske liha oli saastunud ka pseudomonaadidega ja enteroviiruseid põhjustavate bakteritega. Kahel juhul leidsid teadlased kanalihalt Listeria bakterit. Kaheksal juhul sisaldasid tooted kampülobakterit.  

Raport paneb südamele, et toore kanalihaga tuleks väga ettevaatlikult ümber käia ning järgida hügieenireegleid. Värske liha tuleks ära kasutada võimalikult kiiresti, seda tuleks valmistada kõrgel temperatuuril ja piisavalt kaua. Pärast liha lõikamist tuleb köök ja söögiriistad korralikult puhastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles