10 reeglit Facebooki kasutajale

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline pilt võib küll peohetkel olla vahva, aga sotsiaalvõrgustikus seda jagada ei maksa.
Selline pilt võib küll peohetkel olla vahva, aga sotsiaalvõrgustikus seda jagada ei maksa. Foto: SCANPIX

Näiliselt süütu sõnum Facebookis võib tööl tuua kaasa suured probleemid. Saksa ajakiri Bild der Frau toob ära 10 lihtsat reeglit, millest tasub sotsiaalvõrgustikus suheldes kinni pidada.

1.  Kasuta õiget nime ja märgi ära oma õige ametikoht

Personalitöötajad kasutavad sotsiaalvõrgustikke taustainfo kogumiseks. Kui olla Facebookis nime alla Sexy Chantelle või Viinanina ning oma ametiks märgitakse juhatuse esimees, siis ei maksa imestada, miks töösoovidele eitavad vastused tulevad.

2. Ära võta sõbraks võõraid inimesi.

Võõraste sõbrakutsed tasub alatai tagasi lükata. Ka oma ülemust ei pea Facebookis sõbraks võtma.

3. Jaga ainult sulle kuuluvaid andmeid

Pilte, videosid, muusikat, mille omanik sa ei ole, ei tohi sotisaalvõrgustikku üles panna, kuna tegu võib olla autoriõiguste rikkumisega.

4. Ära näita piinlikke fotosid

Peol mitte just kaines olekus tehtud pilte või rannafotosid, kus bikiinide asemel on kookospähklid, ei maksa teistega jagada. Internet ei unusta midagi ja kõrvalised inimesed võivad neid pilte kergesti kuritarvitada.

5. Reisipilte jaga alles pärast puhkust

Parem oleks puhkuse ajal tehtud pilte nutitelefoniga otse mitte sotsiaalvõrgustikku saata. Need pildi rõõmustavad ka sissemurdjaid.

6.  Kolleege ei maksa  tagarääkida

Ülemuse arvustamine, hinnang kolleegide ihulõhna kohta, aga ka töökoha vahetusplaanid peaksid sotsiaalvõrgustikus olema tabuteemad. Sellised väljaütlemised võivad lõppeda vallandamisega.

7. Eraisikulisi andmeid ei tohi avaldada

Sünnipäeva, elukohta, meiliaadressi ei tohi Facebookis avaldada, kuna seda võivad kurjategijad ära kasutada.

8. Hoidu sissekannetest töö ajal

Kas büroos on selge sõnaga öeldud, et töö ajal võib Facebookis käia? Kui mitte, siis oleks parem töö ajal seda mitte teha. Ettevõte interneti kasutamisel puhtalt eraasjadeks võivad olla ebameeldivad tagajärjed.

9. Ei mingeid eksitavaid postitusi haigena

Kunagi ei tasu haiguslehel olles Facebooki kirjutada, et  oli tore poes käia. On kindel, et  sellel järgneb töiseid pahandusi.

10. Naljad, aga ka rassistlikud ja radikaalsed väljaütlemised on tabu

Alati on keegi, kes naljast aru ei saa või end puudutuna tunnevad. Seega tasuks neist naljadest hoiduda, nagu ka irooniast, sest  vaid vähesed mõistavad seda nii, nagu teie soovisite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles