Maitsetaimed nõuavad tuppa viimist

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rosmariin tuleb talveks tuppa tuua.
Rosmariin tuleb talveks tuppa tuua. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Eestis on hakatud koduaias kasvatama aina enam maitsetaimi. Millised neist meie kliimas talvituvad ja millised tuleb tuppa tuua, selgitab asjatundja.

«Mitmed suvel aias kasvavad maitsetaimed elavad Eesti talve üle lume all, kuid on ka taimi mida võib tuppa tuua ja aknalaual kasvatada,» rääkis Grüne Fee agronoom Eneli Feldmann

Õue võib jätta talvituma aedsalvei, aedliivatee, sidrunmelissi. Samuti lavendli ning pune, kuid need on soovitatav kindlasti kuueokstega kinni katta. Vähem oluline on katmine piparmündi puhul.

Kindlasti ei ela agronoomi sõnul talve üle rosmariin, mis tuleks potiga tuppa tuua, samuti petersell. «Äärmiselt külmaõrn on basiilik, mida kahjustavad juba vähesed pluss-kraadid, kuid basiiliku võib tuua potiga aknalauale,» soovitas Feldmann.

Asjatundja sõnul on maitsetaimede kasvatamise puhul toas väga oluline valgus ja ka soojus. Väga pimedatel talvepäevadel on vajalik lisavalgustus. «Arvestama peab sellega, et petersell ja basiilik on üsna aeglase kasvuga ning rosmariin vajab väga palju valgust,» rõhutas ta.

Feldmanni sõnul võib lisaks õuest tuppa toodud taimedele talvel aknalaual kasvatada edukalt ka teisi maitsetaimi. Näiteks on väga kiire ja hea kasvuga rucola. Veel võib külvata ka tilli, koriandrit ja lehtsalatit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles