Miks ei suuda mõned inimesed tablette neelata

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid.
Tabletid. Foto: Postimees.ee

Mõnel inimesel on haigeks jäämise kõrval sama suureks probleemiks see, kuidas alla neelata ravitablett.

Minnesotas asuva Rochesteri Mayo Kliiniku kirurg Sephen Cassivi, kes on spetsialiseerunud neelamisrefleksi häiretele, pakkus välja põhjused, miks mõned inimesed ei suuda pille/tablette neelata, vahendab Fox News.

Hirmufaktor

Cassivi sõnul ei suudeta vahel ka väga väikeseid tablette süüa. «Inimestel, kellel on neelamishäire ehk düsfaagia, võib olla raskusi nende neelamisega, kuid see on tavaliselt teiste probleemide nagu insuldi, operatsiooni või gastroösofageaalse reflukshaiguse tulemus,» rääkis kirurg.

Paljude inimeste puhul on tableti neelamise tõrge üldjuhul seotud siiski hirmuga oksendamise ees. «Hirm oksendamise ees ja eelnev halb kogemus võibki soodustada arvamust, et tablett on kahjulik,» märkis Cassivi. Muretsemisest peab õppima üle saama vaimselt, samuti peab oskama lõdvestada kurgulihaseid.

Faasid

Neelamisel on mitu faasi: oraalne faas (mälumine, toit segatakse süljega), neelufaas (keele, pehme suulae ja keele tagumise kolmandiku kontaktid suruvad toitu neelu suunas), ja söögitoru faas (toit lükatakse allapoole, jõudes lõpuks makku).

Oraalne faas on vabatahtlik faas ning võib seega olla võti aitamaks paljudel inimestel tableti neelamise hirmust üle saada. Oraalse faasi häireteks on näiteks valdavalt kadunud keelekontroll, mälumisraskused, toidu mitte neelu suunas edasiviimine, tunnetushäired.

Esialgu võiksid inimestele, kes ei suuda tablette neelata, sobida näiteks suus dispergeeruvad tabletid, mis asetatakse keelele ja seejärel seal kiiresti lagunevad või siis kihisevad tabletid. Samuti on võimalus tablett alla neelata koos vedela toiduga, näiteks jogurtiga, kui see on vastuvõetavam. Laste puhul on üheks nipiks tableti kommi sisse peitmine.

Nipid, kuidas tablett sisse võtta

  • Lõika kummikomm niisamuti pooleks kui hot dogi saiake ning aseta tablett sinna sisse.
  • Lõõgastu. Võta klaasike vett, leia vaiksem koht, kuula rahustavat muusikat või/ja mediteeri.
  • Kasuta kujutlusvõimet. Kujuta ette, et neelad tableti alla ilma igasuguse probleemita ning korda endale lauset «Tableti neelamine on väga lihtne!».
  • Jälgi, et suu ei kuivaks. Kui suu kuivab, ei ole tableti neelamine sugugi kerge. Süljeeritust suurendab see, kui kujutad ette, et sööd oma lemmiktoitu või võtad lonksuke vett.
  • Hinga sügavalt. See aitab ära hoida okserefleksi ning lõdvestuda.
  • Vesi. Vett peab koheselt peale rüüpama ja tableti alla neelama. Vesi ei tohi olla liiga külm, vaid pigem jahe. Kasutada võib ka mahla, kuid enne peab kindlasti kontrollima, et ravimit võib koos mahlaga võtta. Samuti aitab karboniseeritud karastusjoogi joomine otse pudelist. Alternatiiviks on tablett alla neelata koos toiduga. Lihtsalt näri toit läbi, aseta suhu tablett ning neela mõlemad korraga alla. Ka toidu puhul peab kontrollima, et ravimit ikka võib söögiga koos võtta - mõned ravimid on mõeldud tühja kõhu peale võtmiseks.
  • Harjuta kommiga, mis on samasuguse suuruse ja kujuga nagu võtmist vajav tablett. Proovi iga päev kümme minutit.
  • Mõne tableti võib purustada või lõigata väikesteks tükkideks, mis teeb tableti söömise lihtsamaks.

Allikas: Wikihow

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles